
O mnie
Jagody acai to owoce pochodzące z Ameryki Południowej, zaliczane do grupy tzw. superfoods, czyli żywności odznaczającej się wysoką wartością prozdrowotną. Wyglądem przypominają borówkę amerykańską. Dzięki licznym substancjom bioaktywnym mogą stanowić ciekawy dodatek do codziennego jadłospisu, który wspiera odporność i utratę zbędnych kilogramów. Jagody acai (Euterpe oleracea ) to owoce palmy występującej naturalnie w Ameryce Południowej. Mają ciemnofioletową barwę i pojedynczą pestkę. Wyglądem przypominają owoce borówki amerykańskiej. Charakteryzują specyficznym, cierpkim smakiem. Ich właściwości prozdrowotne i lecznicze wykorzystywały powszechnie rdzenne plemiona Indian, stosując nasiona lub owoce acai w przypadku biegunek, chorób przebiegających z wysoką temperaturą, obrzęków po ukąszeniach przez owady czy węże, a także w celu łagodzenia bólów mięśniowych. Jagody te są źródłem składników, takich jak: białko – zawierają wszystkie egzogenne aminokwasy; tłuszcze – na szczególną uwagę zasługuje tutaj obecny w acai kwas oleinowy; węglowodany – zawartość cukrów prostych w tych owocach należy do bardzo niskich; błonnik, czyli włókno pokarmowe; witamina C; beta karoten; wapń; żelazo. Owoce i sok z acai zasługują jednak na uwagę ze względu na wysoki potencjał antyoksydacyjny. W skali ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbent Capacity) znajdują się one na pierwszym miejscu wśród owoców w zakresie ich zdolności do neutralizacji wolnych rodników. Jagody acai właściwości te zawdzięczają zawartym w nich związkom, takim jak np. 3-glukozyd cyjanidyny, kwas ferulowy, kwas galusowy, katechina, kwas elagowy, kwas wanilinowy. Podkreśla się, że owoce te charakteryzują się nie tylko wysoką zawartością, biozwiązków, ale również ich dużą różnorodnością. Acai zastosowanie znajdują głównie dzięki ich zdolnościom do wiązania wolnych rodników, które nazywamy potencjałem antyoksydacyjnym. Należy wiedzieć, że wysokie spożycie pokarmów zawierających substancje o właściwościach przecwiutleniających działa korzystnie na układ odpornościowy człowieka. Hamuje także procesy starzenia się komórek organizmu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób określanych mianem cywilizacyjnych. Zawarte w jagodach acai związki mają potencjał, chemoprewencyjny co oznacza, że obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów. Niektóre z nich działają również antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Przyjmowanie jagód acai wspomaga obniżanie wskaźników stanu zapalnego, takich jak np. stężenie TNF-alfa czy białka CRP. Prawdopodobnie sprzyja również szybszej regeneracji mikrouszkodzeń włókien mięśniowych spowodowanych wysiłkiem fizycznym. Badania wykazały również możliwy wpływ ekstraktów z acai na podniesienie wrażliwości insulinowej, obniżenie poziomu trójglicerydów i zmniejszenie ryzyka rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Owoce ten może sprawdzić się, zatem jako składnik diety w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w nim bioaktywne substancje wpływają, bowiem pośrednio na ciśnienie tętnicze krwi, stań naczyń krwionośnych czy stężenia cholesterolu. Mówiąc o jagodach acai warto również wspomnieć o luteinie i zeaksantynie, czyli związkach z grupy karotenów, które wpływają korzystnie na procesy widzenia i stan narządu wzroku. Inne obecne w tych owocach antyoksydanty, które poprawiają wrażliwość insulinową, a także niska zawartość cukrów prostych przy równoczesnej wysokiej zawartości błonnika czynią z nich składnik diety polecany osobom z cukrzyca i insulinoopornością. Jagody acai można spotkać w sklepach oraz aptekach pod różną postacią. Jedną z możliwości włączenia owoców acai do diety jest picie soku z tych jagód. Pozwala to dostarczyć organizmowi dużej dawki różnorodnych przeciwutleniaczy, takich jak resweratrol, kwasy organiczne czy polifenole. Będzie również źródłem witaminy C, wapnia, witaminy E i prowitaminy oraz witaminy A. Zwykle zaleca się spożycie 25–30 ml soku dwa razy dziennie przed każdym posiłkiem. Nie należy przekraczać wskazanej dawki. Najwyższą wartością odznaczają się soki świeże, niepasteryzowane. Jednak ze względu na egzotyczne pochodzenie surowca takie w praktyce są niedostępne na rynku polskim. Najczęściej w związku z tym do na sklepowych półkach można odnaleźć soki pasteryzowane. Jagody acai nie wywołują żadnych skutków ubocznych, lecz spożycie ich w nadmiernej ilości może skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, tj. biegunka czy wzdęcia. Źródło: https://comments.bot/thread/2aU6pDI9M
Podpis