Nukleropatiam
 
Notifications
Clear all
Nukleropatiam
Nukleropatiam
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-04-03
New Member

O mnie

Do niedawna owoce acai znane były tylko ludności zamieszkującej tropikalne lasy Amazonii. Obecnie jagody acai wchodzą szturmem na rynek dietetyczny. Są reklamowane jako superfoods, żywność funkcjonalna i produkt, który zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Co warto wiedzieć o tych owocach? Co jest prawdą, a co mitem? W jakich ilościach spożywać jagody acai, aby mogły pełnić w organizmie funkcje, które z takim zachwytem się im przypisuje? Jagody acai, czyli kilka słów o gatunku euterpa warzywna Euterpa warzywna to prawidłowa nazwa rośliny z rodziny arekowatych (palmowatych), której owoce to właśnie acai. Drzewa tego gatunku osiągają ponad 15 m i w naturalnym środowisku możemy je spotkać w tropikalnych lasach Ameryki Południowej. Ze względu na wysoką wartość swoich owoców została rozprzestrzeniona na całym świecie i cieszy się wielką popularnością wśród hodowców. Owoce euterpy charakteryzują się występowaniem dużej, pojedynczej pestki i małej zawartości aromatycznego miąższu. Naukowcy uważają, że na świecie nie ma innego owocu, który mógłby konkurować z acai pod względem wartości odżywczych i walorów zdrowotnych, dlatego bez wahania postanowili ochrzcić acai mianem „superfood”. Jagody acai – właściwości odżywcze Jagody acai są owocem o dość sporej wartości energetycznej (100 g/33 kcal). Sto gramów suchej masy owoców zawiera również 32,5 g tłuszczu, 52,2 g węglowodanów (w tym tylko 1,3 g cukrów prostych), 44,2 g błonnika pokarmowego, 8,1 g białka. Warto zaznaczyć, że białko występujące w składzie chemicznym acai charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną, zawiera bowiem wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne (co zdarza się niezwykle rzadko w wypadku surowców roślinnych). Stosunek i proporcje kwasów tłuszczowych obecnych w acai bardzo przypominają ten występujący w oliwkach. Dominującym kwasem tłuszczowym jest kwas oleinowy należący do rodziny omega-9. Jego odpowiednia zawartość w diecie korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, a także pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych. Kwasy wielonienasycone stanowią 11,1%, a nasycone 28,7%. W acai stwierdzono również dużą zawartość steroli roślinnych beta-sitosterolu, kampesterolu i stigmasterolu. Wysoka zawartość tłuszczu w jagodach acai idzie w parze ze znaczącą ilością witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, m.in. A i E. Jagody acai są również świetnym źródłem mikro i makroelementów, zawierają dużo wapnia (260 mg/100 g) i żelaza (4,4 g/100 g). Świat dietetyki nieustannie poszukuje wysokiej jakości produktów spożywczych. Coraz modniejsze stają się tzw. „superfoods”. Z terminem tym możemy się spotkać już prawie wszędzie, jesteśmy bombardowani nim z internetu, reklam telewizyjnych czy słyszymy o nich od znanych i lubianych blogerów czy trenerów. Ma to swoje dobre i złe strony. Definicja „superfoods” oznacza bowiem produkty niezwykle bogate w składniki odżywcze uważane za wyjątkowo korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Z drugiej strony jednak termin ten jest nadużywany i stanowi łakomy kąsek dla producentów, którzy często za duże pieniądze sprzedają produkty o wątpliwej jakości zdrowotnej. Ludzie liczą, że wprowadzenie do swojej diety modnych i rzadkich elementów, takich jak jagody acai, poprawi ich zdrowie i wpłynie na długość życia. Oczekiwania te, chociaż trochę wygórowane, w przypadku jagód acai mogą być jak najbardziej zasadne. Poniżej argumentujemy, dlaczego naszym zdaniem acai to superfood i dlaczego warto wzbogacić swoją dietę w te malutkie, słodkie jagody. W badaniach dotyczących składu i działania acai stwierdzono ogromny potencjał antyoksydacyjny. Kiedyś za przykład silnie przeciwutleniających owoców uważano zwykłe czerwone winogrona. Dziś wiemy, że acai mają 30 razy silniejsze działanie antyoksydacyjne niż substancje zawarte w znanych i lubianych winogronach. Dzięki tej właściwości acai zostały wpisane na listę ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Owoce acai mogą być bardzo pomocne w leczeniu i terapii nowotworów. Badania udowodniły, że polifenole zawarte w owocach acai wykazują działanie odpowiadające za zahamowanie proliferacji komórek nowotworowych aż o 86%. Owoce acai wykazują również swoje prozdrowotne działanie w odniesieniu do zespołu metabolicznego. ZM to cały szereg schorzeń metabolicznych, którym towarzyszy przewlekły stan zapalny organizmu. ZM zdecydowanie zwiększa ryzyko wystąpienia udaru i zawału serca. Udowodniono, że spożywanie owoców acai znacznie obniża czynniki stanu zapalnego we krwi, do których możemy zaliczyć białka CRP, czynnik TNF-alfa, INF-gamma i wiele, wiele innych. Oprócz wypisanych powyżej zalet jagód acai przypisuje im się również właściwości wzmacniające i wspierające nasz organizm, takie jak: poprawa kondycji umysłowej i czynności poznawczych; redukcja zmęczenia i wspieranie odporności; spowolnienie procesów wolnorodnikowych; poprawa libido i funkcji seksualnych; obniżenie poziomu ciśnienia krwi; poprawa wzroku; regulacja gospodarki lipidowej organizmu; regulacja gospodarki węglowodanowej organizmu.

 

Źródło:

1. https://telegram.dog/BioTrendyPL/160

2. https://tx.me/BioTrendyPL/160

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan