Wimberklamto
 
Notifications
Clear all
Wimberklamto
Wimberklamto
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-03-18
New Member

O mnie

Jagody acai to przede wszystkim źródło wielu witamin i składników mineralnych, oraz ogromne bogactwo przeciwutleniaczy, które jak wiadomo stanowią niezwykłe wsparcie w opóźnianiu procesu starzenia, a także hamowania rozwoju komórek nowotworowych. Zawierają one znacznie więcej antyoksydantów niż na przykład czerwone winogrona, które to w powszechnej opinii uchodzą za najlepsze ich źródło. Warto też wiedzieć, że owoce te bogate są w kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy, który należy do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz kwas linolowy z grupy omega-6. Są to związki, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a z drugiej strony podnieść stężenie "dobrego" w organizmie. Z tego powodu jagody acai uznawane są za pomocne w profilaktyce miażdżycy naczyń krwionośnych oraz innych chorób układu krwionośnego. Błonnik jest kolejnym, istotnym składnikiem owoców acai, który także dobrze wpływa na wspomaganie hamowania złego poziomu cholesterolu.Ze względu na swoje właściwości i zwiększającą się popularność owoc nazywany jest „brazylijską żyłą złota”. Ma w sobie niezwykle dużą ilość witamin, aminokwasów, pierwiastków i energii niezbędnych dla organizmu ludzkiego. Działanie leczniczo-energetyczne jagody acai było znane tutejszym mieszkańcom od dawien dawna. Jagody acai, czyli owoce palmy brazylijskiej pochodzą z lasów tropikalnych Ameryki Południowej, a ich prozdrowotne właściwości odkryte zostały przez plemiona amazońskie, które po dziś dzień stosują jagody acai aby zapobiec biegunce, zwłaszcza na tle pasożytniczym, krwotokach czy leczeniu wrzodów. Peruwiańczycy z kolei znaleźli zastosowanie dla jagód przy zwalczaniu gorączki.Naukowo acai nazywana jest Eutrepe Olereacea. Występuje ona tylko w dzikich lasach deszczowych w środku dżungli na wysokich nawet do 20 metrów palmach brazylijskich. Palma brazylijska jest smukłą wielołodygową rośliną - jedna palma posiada od 3-4 łodyg, a na każdej z nich osiąga się od 3-6 kg jagód. Sama jagoda acai bardzo przypomina zwykłą borówkę leśną, jest tylko nieco ciemniejsza, nabierając barwy ciemnofioletowej. Jagoda ta ma twardą konsystencję, duże nasienie i bardzo mały miąższ, z kolei w smaku przypomina zwykłą jagodę z delikatnie wyczuwalną nutą czekolady. Warto wiedzieć, że jagodabardzo szybko traci swoje właściwości odżywcze, co bez zastosowania na miejscu odpowiedniego procesu zachowawczego, drastycznie ogranicza możliwości jej dystrybucji. Dzięki właściwościom leczniczym, energetycznym i odżywczym jagoda acai zyskała bardzo duże uznanie. Nie bez powodu jest więc nazywana cudem odżywczym oraz trafiła na pierwsze miejsce w rankingu superfoods. Owoc ten dostarcza do naszego organizmu tyle minerałów, witamin, pierwiastków, aminokwasów, które są dla niego niezbędne; przeciwdziała różnym chorobom, a także powoduje mnóstwo pozytywnych efektów, że wydaje się to nie możliwe. Liczne testy i badania potwierdzają jednak jej drogocenne właściowści. Niezwykle cennym składnikiem owocu są polifenole, których zliczymy aż tuzin różnych typów. Flawonoidy i antocyjanidy to najważniejsze z nich. To one nadają owocom ich ciemnoczerwony, głęboko niebieski albo wręcz fioletowy kolor oraz zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Polifenole w acai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych. Duża zawartość błonnika w jagodach acai sprawia, że pomagają one pobudzić metabolizm oraz proces trawienia. Zapewniają długotrwałe uczucie sytości, a tym samym pomagają kontrolować i stopniowo ograniczać ilość spożywanych kalorii, dlatego warto dodawać je do posiłków. Trzeba jednak pamiętać o umiarze, ponieważ wbrew powszechnej opinii są one dość kaloryczne. Jedzenie ich w umiarkowanych ilościach stanowi wobec tego wsparcie dla procesu odchudzania. Kolejnym składnikiem, na który należy zwrócić szczególną uwagę to antyoksydanty - związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników. Badania naukowe dowiodły, że organizm człowieka świetnie przyswaja antyoksydanty znajdujące się w jagodach acai. Przy regularnym ich spożyciu można spowolnić proces starzenia, a także zapobiec chorobom powodowanym przez wole rodniki. Oprócz antyoksydantów w składzie jagody znajdziemy także nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, pierwiastki śladowe i fitosterole, które dobroczynnie wpływają na pracę całego organizmu. Zawartość kwasów tłuszczowych w jagodzie acai porównuje się do oliwy z oliwek i charakteryzuje się bogactwem nienasyconego kwasu olejowego, który pełni kilka istotnych funkcji. Przede wszystkim pomaga tłuszczom Omega-3 lepiej penetrować błony komórkowe co przyczynia się do zwiększenia ich elastyczności, a to z kolei wspomaga lepsze funkcjonowanie hormonów, neurotransmiterów oraz receptorów insulinowych. Jest to przede wszystkim ważne, ponieważ wysokie poziomy insuliny wywołują stany zapalne, co przyspiesza procesy starzenia. Oczywiście, jak w każdym owocu nie może zabraknąć kompletu witamin i podstawowych pierwiastków. Jagoda acai zawiera takie witaminy jak: B1, B2, C, E, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, białko.

 

Źródło:

1. https://telegram.me/BioTrendyPL/9

2. https://telegram.space/BioTrendyPL/9

Podpis

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan