
O mnie
Guarana to rodzaj jagody, głównie rosnący na obszarze Wenezueli i północnej Brazylii. Dlaczego interesujemy się nią tutaj, w Polsce? Otóż okazuje się, że guarana to produkt o właściwościach prozdrowotnych. A jakich konkretnie? O tym poniżej. Guaranę można spotkać w formie kapsułkowanej, często w kombinacji z żeń-szeniem. To także popularny składnik napojów energetycznych oraz mieszanek herbat i ziół. Takie formy, pod jakimi można spotkać guaranę już wskazują na jej główne zastosowanie, które wiąże się z zawartością w niej kofeiny – podstawowego związku chemicznego o właściwościach pobudzających, wzmacniających procesy kojarzenia i koncentracji. Jagody guarany charakteryzują się jednym z najwyższych zawartości kofeiny, które można spotkać w produkcie naturalnym. Około 7-8% składu nasion guarany to wspomniany pobudzający składnik bioaktywny, podczas gdy w ziarnach kawy jest jej około 3%. Ponadto guarana zawiera także teofilinę i teobrominę – substancje działające podobnie, jak kofeina. Taki skład guarany sprawia, że jest ona stosowana przede wszystkim w celu: poprawy koncentracji, zdolności kojarzenia, polepszenia wydolności wysiłkowej, a także wzmocnienia subiektywnego odczucia siły, witalności, mocy – szczególnie w przypadku osób regularnie podejmujących aktywność fizyczną, ale także wśród chorych na nowotwory, spowolnienia skutków starzenia, ograniczenia częstości i mocy występowania migren, bólów reumatycznych, zmniejszenia częstości występowania zaparć, ale także biegunek – a więc regulacji procesów trawiennych oraz ruchów perystaltycznych, redukcji negatywnych skutków działania alkoholu w organizmie (innymi słowy osłabienia odczucia popularnego "kaca"), ograniczenia apetytu, a tym samym wsparcia w procesie odchudzania – to dzięki kofeinie oraz guaraninie działającym termogenicznie (wspomagają procesy wykorzystywania tkanki tłuszczowej jako źródła energii i działają termogenicznie), polepszenia jakości życia seksualnego – jako, że guarana jest porównywana do ‘naturalnej viagry’, działającej zarówno na mężczyzn, jak i na kobiety. W związku z faktem, że guarana to źródło kofeiny, należy być ostrożnym w kwestii przyjmowania zbyt dużych dawek produktów zawierających opisywany produkt. Nadmierne spożycie kofeiny – czyli głównego związku bioaktywnego zawartego w guaranie – może powodować osłabienie, nerwowość, drżenie rąk, a także zwiększać wydalanie moczu i wzmagać problemy żołądkowe. Należy być szczególnie ostrożnym w przypadku spożywania dodatkowych źródeł kofeiny, na przykład kawy. Wiele osób przekracza bowiem optymalną tolerowaną dawkę bez świadomości, w jakich produktach może znajdować się ten związek. Warto być ostrożnym szczególnie w przypadku dzieci i młodzieży oraz osób starszych i kobiet w ciąży czy karmiących – dla tych grup nadmierna podaż kofeiny może być bardzo niebezpieczna. Co prawda badania nie wskazują na interakcje pomiędzy guaraną a lekami, natomiast warto wziąć pod uwagę fakt, że kofeina zawarta w guaranie może charakteryzować się wpływem na działanie leków i odwrotnie. Należy szczególnie uważać w przypadku przyjmowania leków takich, jak klozapina, lit, efedryna, a także przy stosowaniu środków z teofiliną i aminofiliną, leków anksjolitycznych i uspokajających oraz działających przeciw nadciśnieniu krwi. Guarana może też działać podobnie do aspiryny – rozrzedzając krew, dlatego bezpieczniej nie stosować suplementacji guaraną w trakcie przyjmowania aspiryny. Guarana to produkt o potwierdzonym korzystnym oddziaływaniu na organizm człowieka. Przede wszystkim jest pomocna w kwestii metabolizmu, funkcjonowania układu nerwowego oraz pokarmowego. Warto rozważyć jej suplementację szczególnie ze względu na to, że to składnik zasobny w kofeinę, a jednocześnie naturalnie występujący w przyrodzie. Jeśli jest stosowana zgodnie z zaleceniami producenta suplementu, to charakteryzuje się brakiem szkodliwego wpływu na organizm. Korzystnie jest przyjmować ją w okresach dużego wyczerpania psychicznego i fizycznego. Znamieniem dzisiejszych czasów jest bez wątpienia to, że żyjemy coraz szybciej. A im szybciej żyjemy tym bardziej poszukujemy produktów, dzięki którym nasz organizm może lepiej funkcjonować przez dłuższą część dnia. Kawa jest produktem numer jeden, jeśli chodzi o to, co wybieramy najczęściej, aby się pobudzić. Nie trzeba jednak uzasadniać tego, że coraz częściej poszukujemy innych, bardziej naturalnych czy łagodniejszych środków, które mają podobne działanie. Nadmierne picie kawy szkodzi, ale tak jest z wszystkim, co ma tego typu właściwości. Nie dziwi fakt, że gdy tylko na rynku pojawiła się guarana, która ma takie same właściwości, jak kawa ludzie z bardzo pozytywnym nastawieniem zaczęli ją stosować. Guarana jest rośliną, która zawiera bardzo dużo kofeiny, dzięki czemu uważana jest za środek na odchudzanie, pamięć, a także potencję. Mimo, że powszechnie znana i stosowana jest dopiero od niedawna to jej właściwości wykorzystywały już dawne plemienia Ameryki Południowej. Białe kwiaty i jaskrawe, czerwone owoce to cechy charakterystyczne guarany. Jednak to właśnie owoce kryją to, co w niej najcenniejsze - czarne nasiona. To one posiadają energetyzujące właściwości ze względu na skład, w którym znajduje się kofeina (4-6%), teobromina oraz teofilina. Praktycznie całą moc nadaje nasionom guarany zawarta w nich dość duża ilość kofeiny.
Źródło:
Podpis
Źródło:
3. https://telega.one/BioTrendyPL/158