
O mnie
Owoce gorzkiej pomarańczy mają grubą i ciemnopomarańczową skórkę. Miąższ jest gorzki w smaku. Wykorzystuje się ją m.in. do produkcji likieru Curacao, w kuchni i medycynie. Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest doskonałym środkiem zmniejszającym łaknienie. Ta część gorzkiej pomarańczy, która pomaga schudnąć to skórka. Gorzka pomarańcza (Citrus aurantium) to wiecznie zielony krzew lub drzewko osiągające do 10 metrów wysokości z wyjątkowo gęstymi i kłującymi krzewami. Owoc ma smak podobny do smaku grejpfruta, a jego sok jest gorzko-kwaśny. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a na obszar Śródziemnomorski sprowadzili go Arabowie w X w. W Chorwacji jest to krzew bardzo dobrze znany od dawna, a miał szczególne znaczenie zanim rozprzestrzeniła się cytryna i słodka pomarańcza. Najcenniejszym składnikiem pomarańczy jest witamina C, której w 100 gramach owocu znajdziemy aż 50 mg. To właśnie ona poprawia naszą odporność i wspomaga organizm w walce z przeziębieniami czy grypą. Witamina C ułatwia też wchłanianie żelaza, dzięki czemu lepiej radzimy sobie ze stresem i zmęczeniem. Jednocześnie bierze udział w procesie usuwania z organizmu toksyn i jest naturalnym przeciwutleniaczem - dzięki niej nie tylko dłużej zachowujemy młodość, ale jesteśmy też mniej narażeni na choroby nowotworowe. Jedząc regularnie bogate w witaminę C pomarańcze dbamy też o układ sercowo-naczyniowy, chronimy się przed miażdżycą i nadciśnieniem. Jednak witamina C, to nie jedyny atut tych cudownych owoców. Są one także bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E i witaminy P. W pomarańczach znajdziemy też wapń, fosfor, magnez i żelazo. Nie do przeceniania są też inne składniki odżywcze pomarańczy - peptyny, sole mineralne, błonnik, kwas foliowy czy fitoskładniki. Pomarańcza to doskonałe oręże w walce z wirusami i bakteriami, nie tylko dzięki witaminie C. Równie ważne są tu terpeny - fitoskładniki, które zwalczają wirusy i bakterie. Rozszerzają też naczynia krwionośne, dzięki czemu biorą czynny udział w ochronie układu sercowo-naczyniowego, a także w dostarczeniu do mózgu większej ilości tlenu. Mikroskładniki obecne w pomarańczy zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka. Główną rolę w tym zadaniu odgrywają fitoskładniki – m.in. autropten, diomina, hesperydyna czy monoterpeny, które mają za zadanie blokowanie powstawania komórek nowotworowych. O wpisaniu do swojego menu pomarańczy powinny też pamiętać kobiety w ciąży. Głównie ze względu na kwas foliowy, którego te owoce są bogatym źródłem. Niedobór kwasu foliowego może skutkować niedorozwojem płodu, a więc wieloma wadami wrodzonymi u noworodka. Niedobór kwasu foliowego jest też jednym z czynników zwiększających ryzyko wystąpienia miażdżycy, a jednocześnie może powodować, że prawidłowe komórki organizmu łatwiej zmieniają się w nowotworowe. Przetwory z gorzkich pomarańczy są znane na całym świecie. Od marmolad i konfitur, aż po alkohole – z owoców gorzkiej pomarańczy robi się bowiem słynny niebieski likier Curaçao. Obsmażone w cukrze okrywy owoców wykorzystywane są do ozdabiania ciast, a otrzymywany z niej olejek pomarańczowy używany jest jako esencja do ciast i słodkich potraw. Suszona skórka gorzkiej pomarańczy stosowana jest w tradycyjnej medycynie chińskiej do stymulowania apetytu oraz w leczeniu niestrawności. Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy ma swoje zastosowanie w chińskiej medycynie od wieków. Była wykorzystywana przez tysiące lat w celu poprawy krążenia. Była także wykorzystywane stymulacji funkcji przewodu pokarmowego, leczeniu niestrawności i zapalenia oskrzeli, dny moczanowej, przy bólach gardła i bezsenności. W ostatnich latach zdobyła rozgłos jako środek wspomagający spalanie tłuszczu. Jego stosowanie do odchudzania nie jest zalecane dla osób z nadciśnieniem oraz chorobami serca, co jest związane z podniesieniem ciśnienia krwi. Źródło: https://comments.bot/thread/QIEUfVv6V
Podpis