
O mnie
Gluten utrudnia odchudzanie. Dzieje się tak między innymi, przez jego fatalny wpływ na nasze jelita i florę bateryjną. Ale czym jest tak naprawdę gluten? Gluten to nazwa mieszanin białek występujących w zbożach. Gluten jest roślinnym kleikiem wykorzystywanym powszechnie w przemyśle spożywczym. Znajduje się on przede wszystkim w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. To właśnie jemu zawdzięczamy puszystość wszystkich wypieków robionych z mąki pszennej i żytniej. Gluten to bardzo złożony problem. Pracuje z tym temat od lat. Zaczęło się od przypadków nietolerancji tego produktu w mojej najbliższej rodzinie, a potem u moich klientów. Przez kilka lat szukałam przyczyny wielu dziwnych objawów i problemów zdrowotnych, które jednocześnie pasowały do wielu chorób. Po wielu szkoleniach, konsultacjach i wykładach doszłam po nitce do kłębka. To produkty zawierające gluten były powodem niewiarygodnie szybkiego przybrania na wadze, utrzymującej się opuchlizny, zatrzymywania wody w organizmie, problemów z koncentracją, ciągłym zmęczeniem i sennością. Ale od początku - Dlaczego gluten utrudnia odchudzanie i szkodzi zdrowiu? Gluten ma bezpośredni lub pośredni związek z zapadaniem na wiele chorób. Badania dowodzą, że przyczynia się do otyłości, powstawania chorób autoimmunologicznych, depresji i choroby onkologicznych. Pojawiają się również specjaliści twierdzący, że odstawienie glutenu znacząco ułatwia pozbycie się nadwagi powstałej w wyniku depresji, co ma ogromne znacznie na kondycję psychiczną chorego oraz na powodzenie całego leczenia. Gluten uszkadza jelita u wszystkich ludzi, tylko u wielu nie objawia się to w postaci celiakii. W związku z wieloma niespecyficznymi objawami nadwrażliwość na gluten często są one źle diagnozowane. Jednocześnie sami je bagatelizujemy. Dzieje się tak między innymi dlatego, że od małego jesteśmy uczeni jedzenia produktów zawierających gluten. U wielu z nas znajdują się w kilku, albo we wszystkich posiłkach zjadanych w trakcie dnia. Nie wiemy jak byśmy się czuli gdybyśmy go nie jedli, bo prawdopodobnie nigdy się to nie zdarzyło. Dlatego nie umiemy zaobserwować pewnych objawów i powiązać ich z jedzeniem np. pieczywa. Prawdopodobnie tylko 1% nietolerancji glutenu jest diagnozowany. Przy stosowaniu diety odchudzającej, kluczowe jest spożywanie pokarmów wspierających nasz organizm z redukcji masy ciała. Gluten ma całkowicie odwrotne działanie. Nie dość, że spowalnia Twój metabolizm, to dodatkowo jeszcze wzmaga apetyt, a to najgorsze możliwe połączenie. Jeśli Twoja dieta odchudzająca zawiera produkty glutenowe to odchudzanie sprawia Ci więcej trudności. Cały czas czujesz głód i musisz walczysz ze sobą, aby nie podjadać, a dodatkowo gdy coś zjesz jest to dużo wolniej się to trawi. Od lat namawia się rolników do opryskiwania, jeszcze niedojrzałych kłosów zbóż, trującymi chemikaliami, które przenikają do wnętrza ziaren, a później w postaci pieczywa, mąk i makaronów, trafiają na nasze talerze. W setkach badań wykazano, że opryski zatruwają nasz organizm. I tak jak zabójczo działają na owady — rozpuszczając ich układ pokarmowy — tak samo działa na nas. Nasza przewaga polega tylko na tym, że jesteśmy więksi od owadów, wiec nie umieramy tak szybko. Nasze jelita są przez lata wystawiane na działanie środków ochrony roślin, co prowadzi do wybijania dobrej flory jelitowej, która ma ogromny wpływ na nasz stan zdrowia i to czy jesteśmy szczupli, czy mamy tendencje do tycia. Środki ochrony roślin mogę też być przyczyną nadżerek, wrzodów i podatności na ich wystąpienie. Kolejna rzecz, której przy temacie zbóż nie mogę pominąć, to kwestia Genetycznie Modyfikowanych Ziaren. GMO również przyczynia się do powstawania nadwagi i otyłości oraz innych zaburzeniami chorób. Coraz więcej naukowców potwierdza, że GMO zatruwa nasze ciało poprzez wprowadzanie do niego obcego DNA — obcych białek, których nasz układ pokarmowy nie potrafi strawić. W konsekwencji niestrawione resztki produktów zalegają w naszych jelitach, a następnie gniją, co prowadzi do nieszczelności jelit oraz do przenikania obcego DNA do naszej krwi. Ta roznosi go po całym naszym ciele i wszystkich komórkach oraz organach. To powoduje lawinę problemów zdrowotnych, których konsekwencja może być to, że nie możesz schudnąć mimo wielu starań. Wszystko dlatego, że to obce DNA wbudowuje się w nasze tkanki i organy, a układ odpornościowych wykrywając ciało obce w naszym organizmie chce je zwalczyć. Jednak przeciwciała nie atakują tylko cząsteczki GMO, ale cały organ, w który to zmodyfikowane DNA się wbudowało. Ma to też swoje konsekwencje w pracy układu hormonalnego, a następstwie w Twoim wyglądzie. Zaburzenia hormonalne często skutkują dużymi wahaniami masy ciała, tyciem i insulinoopornością, która utrudniająca odchudzanie. Wszystko przez to, że schorzenia autoimmunologiczne często dotykają gruczołów wydalniczych, odpowiadających za gospodarkę hormonalną. Stąd problemy z tarczycą, nadnerczami czy trzustką – przy których mamy odczynienia z zaburzeniami wagi. Nawet przy stosowaniu rygorystycznych diet i katorżniczych ćwiczeń.
Źródło:
1. https://telegram.dog/BioTrendyPOL/670