
O mnie
Garcinia cambogia, w Polsce znana jako tamaryndowiec malabarski, doceniana jest w kuchni za swój specyficzny, słono-kwaśny smak. Ale świat podbiła zupełnie innymi właściwościami. Jest bogatym źródłem kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który hamuje odkładanie tłuszczu, obniża łaknienie i reguluje poziom lipidów we krwi. Garcinia cambogia to mały owoc w kształcie dyni pochodzący z Indonezji, uprawiany także w południowo-wschodniej Azji oraz w zachodniej i centralnej Afryce. Rośnie do wielkości dużego pomidora, rzadziej osiąga rozmiary porównywalne do grejpfruta. Może mieć kolor zielony, żółty bądź czerwony. Owoce z wiecznie zielonych drzew wykorzystywane są powszechnie w indonezyjskiej w kuchni, zwłaszcza w daniach curry – Garcinia cambogia dodaje im wyrazistości i nieco pikanterii. W kuchni stosuje się zarówno skórkę owocu, jak i jego miąższ. Wielkie właściwości małego owocu Od wieków docenia się walory zdrowotne Garcinia cambogia, stosując ją jako środek na trawienie. Tamaryndowiec malabarski popularność na całym świecie zdobył jednak z zupełnie innego powodu. Naukowcy odkryli w latach 60. XX wieku, że jest on bogatym źródłem kwasu hydroksycytrynowego (HCA). Pozyskuje się go ze skórki owocu. Kwas hydroksycytrynowy jest substancją chemiczną podobną do kwasu cytrynowego. Występuje w skórkach owocowych kilku gatunków Garcinia cambogia. Można go również znaleźć w kwiatach hibiskusa. Prowadzone badania wykazały, że kwas HCA wykazuje właściwości wspomagające odchudzanie. Na czym polega jego działanie? HCA zmniejsza aktywność enzymów odpowiedzialnych za tworzenie tłuszczów w naszym organizmie oraz zmniejsza apetyt. Do tego pomaga utrzymać prawidłowy poziom lipidów we krwi. Kwas hydroksycytrynowy dostępny jest w formie suplementów diety. Wybierając preparat, warto jednak zwrócić uwagę na jego skład. Powinno się wybierać naturalny kwas hydroksycytrynowy, pochodzący z owoców Garcinia cambogia. Na ulotce powinna więc znajdować się informacja o pochodzeniu i o ilości samego kwasu w kapsułce. Naturalny kwas hydroksycytrynowy znajdziemy w produkcie firmy Solgar. Zawiera on 250 mg HCA pochodzącego ze sproszkowanego ekstraktu z owoców Garcinia cambogia. Produkt firmy Solgar jest odpowiedni dla wegan. Nie zawiera cukrów ani skrobi. Jest bezglutenowy, bezmleczny i wegetariański. Zalecana porcja to jedna kapsułka dziennie, najlepiej 30-60 minut przed posiłkiem. Dlaczego? Gdy żołądek nie jest wypełniony innymi pokarmami, HCA jest lepiej przyswajane. Należy zwracać także uwagę na płyn, którym popija się HCA. Powinna to być woda. Dla lepszego efektu Suplement diety HCA najlepiej działa w połączeniu ze zdrową, zbilansowaną dietą i ćwiczeniami fizycznymi. Dlatego aby zintensyfikować jego efekt, należy połączyć przyjmowanie HCA z aktywnością fizyczną. Wszystko dlatego, że kwasy cytrynowe pojawiają się we krwi właśnie podczas intensywnego wysiłku. Wtedy organizm, zamiast zamieniać nadmiar spożywanej energii w tłuszcz, przekształca je w inne składniki potrzebne do efektywnego funkcjonowania naszego organizmu. Źródło: https://comments.bot/thread/KHZsyCvYJ
Podpis