Ukierkowie
 
Notifications
Clear all
Ukierkowie
Ukierkowie
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-04-15
New Member

O mnie

Każdy marzy o idealnej wadze i sylwetce, dzięki której będzie czuł się pewnie i dobrze ze sobą. Nie każdemu jednak zostały one dane w genach i czasem trzeba się nieco przyłożyć, by osiągnąć oczekiwane rezultaty. Dobrze zbilansowana dieta i aktywność fizyczna są kluczami do sukcesu, ale czasem przydaje się dodatkowe wspomaganie. Warto sięgać po naturalne i bezpieczne suplementy na odchudzanie, które mogą przynieść korzyści dla organizmu także pod innymi względami. W poniższym artykule sprawdzimy, co na temat właściwości odchudzających mangostanu, młodego jęczmienia i garcinia mówią badania naukowe. Jest to tropikalny, słodko-kwaśny owoc, którego można spotkać w różnych egzotycznych zakątkach na całym świecie. Jego skórka ma głęboki, purpurowy kolor, zaś miąższ jest biały. Nie jest zbyt dobrze znany, jednak zainteresowanie wokół niego rośnie ze względu na jego liczne korzyści zdrowotne. Jest bardzo bogaty w wiele składników odżywczych, ma dużo błonnika oraz przeciwutleniaczy i jest niezwykle pożywny. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i działanie przeciwnowotworowe oraz wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Mangostan wspiera także układ odpornościowy, pomaga zadbać o dobrą kondycję skóry, serca i mózgu, a także sprzyja utracie wagi. Działania odchudzającego mangostanu upatruje się głównie w jego wysokiej zawartości błonnika, która wspomaga trawienie i prawidłową pracę jelit oraz we właściwościach przeciwzapalnych, które mają swój udział w metabolizmie tłuszczów, co z kolei zapobiega przybieraniu na wadze. Dotychczasowe badania były przeprowadzane na myszach, wciąż trwają te, które pozwolą na utwierdzenie w przekonaniu, że owoc mocne przynieść długofalowe, pozytywne skutki w odchudzaniu ludzi. Nie wolno stosować Garcinia cambogia kobietom w ciąży i karmiącym, natomiast zdrowy człowiek nie powinien przesadzać z tym suplementem, ponieważ jest to spalacz tłuszczu. Mimo iż jest to naturalny specyfik, to jednak może nieść skutki uboczne. Garcinia cambogia to tropikalna roślina występująca na terenach Indonezji, której owoce są powszechnie wykorzystywane w produkcji różnych suplementów. Wyglądają jak miniaturki dyni, mają zielonkawy, żółty bądź pomarańczowy kolor i stanowią ogromne źródło wartościowych substancji. Garcinia, wykorzystywana jako suplement diety, budzi spore kontrowersje. Przez niektórych uważana jest za doskonały środek odchudzający, choć jak w przypadku wszystkich suplementów uznanych za odchudzające bywa, ma też wielu przeciwników. Uznaje się, że Garcinia cambogia hamuje poczucie głodu, a także przyspiesza procesy przemiany materii i pomaga zredukować ilość tkanki tłuszczowej. Garcinia cambogia, czasem określana jako garcynia kambodżańska, ma wiele właściwości. Przypisuje jej się m.in. działanie przeciwutleniające, wspomagające procesy trawienne, wzmacniające układ sercowo-naczyniowy. Roślina jest bogatym źródłem witaminy C. Jednak przede wszystkim kojarzona jest jako suplement odchudzający. Już same właściwości przeciwutleniające generują szereg dodatkowych korzyści, jakie może nieść stosowanie ekstraktu z tego owocu. Może bowiem wpływać na zmniejszenie nasilenia stanów zapalnych w organizmie, czyli np. przewlekłe choroby układu kostno-stawowego mogą stanowić dobry argument dla jej suplementacji. Zawarty w garcynii kambodżańskiej garcinol wspomaga terapię wrzodów żołądka, działa kojąco na przewód pokarmowy, dzięki czemu może zapobiec biegunkom i innym problemom gastroenterologicznym. Garcinia cambogia jest także bardzo dobrym źródłem potasu. Garcinia cambogia uchodzi za suplement odchudzający. Wynika to z zawartego w niej kwasu hydroksycytrynowego. Jest to substancja, która odpowiada za redukcję masy ciała. Należy jednak pamiętać, że garcynia kambodżańska nie jest jedynym źródłem tego związku. Można go wykryć również w cytrynach czy pomarańczach. Ze względu na działanie redukcyjne, zalecana jest jako suplement przy dietach odchudzających. Mimo iż wiele prac dowodzi skuteczności ekstraktu z garcynii, to jednak nie wszyscy są jej zwolennikami. Jej właściwości wspomagające redukcję wagi obejmują: obniżanie poziomu cholesterolu, zmniejszenie łaknienia, pobudzenie metabolizmu tkanki tłuszczowej, wzrost termogenezy w organizmie, blokowanie procesu przekształcania cukru w tłuszcz zapasowy, obniżenie poziomu insuliny po posiłku, zmniejszenie stopnia wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego. Kwas hydroksycytrynowy działa w komórkach organizmu, gdzie oddziałuje na przebieg cyklu Krebsa, czyli głównego szlaku metabolicznego komórki. Ponadto zwiększa produkcję ciał ketonowych, które z kolei hamują uczucie głodu. Suplementacja garcynii pobudza produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Korzystne działania wykazano nie tylko przy stosowaniu tych suplementów podczas diety, ale także przy braku diety redukcyjnej i nieograniczaniu kalorii. Szczególnie korzystnie Garcinia cambogia wpływa na tkankę tłuszczową, odkładającą się w okolicy brzucha. Garcinia cambogia nie wywołuje skutków ubocznych, choć u wrażliwych osób może powodować bóle brzucha. Jednak podobnie jak wiele innych suplementów o podobnym działaniu, należy uznać garcynię kambodżańską za naturalny spalacz tłuszczu. W związku z tym nie wolno przesadzać z jej stosowaniem. Nie wolno po nią sięgać w czasie ciąży i karmienia piersią. Zdrowe osoby powinny pamiętać, by zachować umiar w jej stosowaniu. Przeciwnicy garcynii zwracają uwagę na fakt, że podczas jednego z eksperymentów prowadzonych na tym owocu u myszy doszło do zaniku jąder i groźnych zatruć. Były prowadzone również badania, po wynikach których faktyczne działanie odchudzające suplementów zawierających wyciąg z owocu Garcinia cambogia zostało podane w wątpliwość. Jak stosować Garcinia cambogia? Garcinia cambogia sprzedawana jest najczęściej jako suplement diety w formie tabletek czy kapsułek zawierających wyciąg z tego owocu. Ze względu na liczne podróbki warto zaopatrzyć się w suplement w aptece. Jeśli zawartość ekstraktu z owocu w porcji jest niższa niż 50%, to skuteczność tego preparatu również jest niska. Zaleca się nieprzekraczanie dawki 500–1000 mg 2 lub 3 razy dziennie, przy czym przyjmuje się ją na 20–30 minut przed posiłkiem. 

 

Źródło:

1. https://telegram.dog/BioTrendyPL/517

2. https://telega.one/BioTrendyPL/517

3. https://telete.in/BioTrendyPL/517

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan