
O mnie
Tamaryndowiec Malabarski, znany także jako garcynia kambodżańska (spolszczenie z nazwy łacińskiej – Garcinia Cambogia), jest rośliną egzotyczną naturalnie występującą w Indonezji, ale uprawianą również na terenach południowo-wschodniej Azji oraz zachodniej i centralnej Afryki. Dojrzałe owoce wiecznie zielonych drzew tamaryndowca są małe, koloru od jasnożółtego do żółto-pomarańczowego. Kształtem przypominają dynię. Owoce tamaryndowca od wieków wykorzystywane były w Tradycyjnej medycynie hinduskiej, głównie w przypadkach bólów reumatycznych, stanów zapalnych stawów, a także w chorobach serca, układu krążenia i układu pokarmowego. W późniejszym okresie, zaczęto je również stosować w walce z otyłością. Legenda głosi, że działanie odchudzające zostało odkryte przez lekarzy na statkach przeprawiających się przez Kanał Sueski. Tamaryndowiec malabarski (Garcinia Cambogia) był podawany w niewielkich ilościach marynarzom, by chronić ich przed szkorbutem. Karmiono nim też transportowane zwierzęta. Podczas podróży można było zaobserwować znaczący spadek ich masy. To właśnie pozwoliło medykom na wysnucie teorii o skuteczności owoców w leczeniu nadwagi, która obecnie jest Potwierdzona badaniami naukowymi. Swoje właściwości lecznicze roślina ta zawdzięcza między innymi zawartości Kwasu hydroksycytrynowego (HCA). Jest ona również źródłem mikro- i makroelementów oraz wielu witamin. Działa przeciwzapalnie oraz antyoksydacyjnie. Wysokie stężenie witaminy C wpływa na zwiększenie odporności oraz chroni przed wolnymi rodnikami, tym samym ograniczając ryzyko wystąpienia chorób serca, zapalenia stawów, a nawet nowotworów. Zawarty w skórce garcinol jest skuteczny w leczeniu wrzodów żołądka, stanów zapalnych jelit oraz innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Bywa również przydatny w chorobie odkleszczowej jak borelioza i chorobie Alzheimera, poprzez działanie hamujące cholinoesterazę. Największą jednak sławę przyniósł tamaryndowcowi kwas HCA. Posiada on działanie zmniejszające łaknienie, regulujące poziom cholesterolu w organizmie oraz usprawniające proces spalania tłuszczu. Skutecznie zapobiega akumulacji tkanki tłuszczowej (w tym tłuszczu podbrzusznego), pomaga w ograniczeniu insulinooporności (dzięki zmniejszeniu wchłaniania glukozy), obniża stres oksydacyjny oraz Ułatwia redukcję masy ciała. Jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z nadwagą oraz znajdującym się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzyce. Ma miano jednego najlepszego zioła na odchudzanie jakie kiedykolwiek zostało odkryte. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających tamaryndowiec malabarski. Można kupić je bez recepty zarówno w aptekach jak i w internecie, najczęściej w postaci tabletek. Należy jednak uważać na środki pochodzące z niepewnego źródła. Zdarza się czasami, że są one modyfikowane lub zawierają inne substancje wzmacniające efekt, przez co mogą powodować niepożądane skutki uboczne. Sam owoc uznawany jest za roślinę bezpieczną, o ile nie przekracza się Zalecanej dawki. Nadmiar może upośledzać funkcjonowanie jąder oraz nerek. W przypadku przyjmowania innych leków, np. obniżających poziom cholesterolu lub antydepresantów, wskazana jest konsultacja z lekarzem. Ze względu na brak badań potwierdzających nieszkodliwość, suplementów zawierających tamaryndowiec nie powinny stosować również kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródło:
Podpis
Źródło:
3. https://telega.one/BioTrendyPL/34