Ponatowie
 
Notifications
Clear all
Ponatowie
Ponatowie
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-06-08
New Member

O mnie

Kiedy mówimy o "zdrowym odżywianiu", mamy na myśli nawyk jedzenia w zrównoważony, czysty i zdrowy sposób. Jednak ze względu na wpływ różnych szkół myślenia, które często przeciwstawiają się tradycyjnym badaniom naukowo-akademickim lub po prostu próbują je modyfikować (w mniej lub bardziej uzasadniony sposób), pojęcie zdrowego odżywiania staje się coraz bardziej rozmyte i trudne do ujęcia w ramy. Z tego powodu we Włoszech i nie tylko, oficjalnie uznane instytucje badawcze proponują reguły lub zasady, które można uznać za "gwarancję" poprawności; w Bel Paese takie "vademecum" zdrowego człowieka (które powinno dotyczyć nawyków każdej osoby) nosi nazwę: "Linee Guida per una Sana Sana Alimentazione Italiana". Publikacja ta jest również dostępna online na stronie internetowej "Narodowego Instytutu Badań Żywności i Żywienia" (od 2013 r. przemianowanego na Centrum Badań Żywności i Żywienia), odpowiedzialnego za jej powstanie i upowszechnianie. Należy jednak zaznaczyć, że zdrowe odżywianie to nie tylko zachowanie równowagi żywieniowej, ale również stosowanie produktów gwarantujących odpowiedni poziom higieny. Parametr ten powinien być następnie kontekstualizowany zarówno w sferze biologicznej i mikrobiologicznej, jak i w sferze zanieczyszczeń. Czytelnicy zrozumieli już, że jest to temat rozległy i trudny do podsumowania, zwłaszcza w jednym artykule. Nie zakładając jednak, że w pełni zaspokoję wszystkie potrzeby edukacyjne, postaram się jak najskuteczniej podsumować główne kryteria zdrowego odżywiania. Równowaga żywieniowa jest czynnikiem decydującym o zdrowym odżywianiu, a raczej tylko poprzez zdrowe odżywianie można utrzymać równowagę żywieniową. Bilans żywieniowy jest parametrem oceniającym ilości i proporcje poszczególnych składników odżywczych i komponentów pokarmowych przyjmowanych z dietą. Każdy z nich ma bardzo ściśle określoną funkcję, dlatego przez lata staraliśmy się określić ich rzeczywiste potrzeby. Organizm, który nie korzysta ze zbilansowanej diety, ma większe trudności z utrzymaniem tzw. homeostazy. Oczywiście, będąc prawie doskonałą maszyną, jeśli chodzi o odżywianie, ciało korzysta z doskonałej autonomii, co oznacza, że ma tendencję do projektowania w celu "przetrwania" w każdych okolicznościach. Ostatecznie zdrowe odżywianie się gwarantuje utrzymanie równowagi fizycznej, a czasami przyczynia się również do równowagi psychicznej. Teraz nasuwa się pytanie: Do jakich zasad równowagi żywieniowej odnosi się definicja zdrowego odżywiania? Trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi w kilku zdaniach, również dlatego, że potrzeby są subiektywne i różnią się (ale nie zawsze tak bardzo, jak mogłoby się wydawać) w zależności od wieku, płci, stylu życia i subiektywnych komponentów, takich jak wielkość szkieletu i mięśni, predyspozycje metaboliczne, patologie dziedziczne itp. Ponieważ składników odżywczych i odżywczych komponentów jest tak wiele i wszystkie są podstawowe, konieczne jest, aby pozostać ogólnym. W poniższej tabeli zestawiono kilka pojęć, które mogą być bardzo przydatne dla nowicjuszy w tym temacie. UWAGA! Zalecenia te uwzględniają przeciętnego dorosłego człowieka, o przeciętnym współczynniku aktywności fizycznej i równie przeciętnej pracy. Wykluczona jest aktywność sportowa, specjalne stany patologiczne lub fizjologiczne, dzieciństwo i podeszły wiek. Ponieważ nie powinno być konieczne poleganie na specjalistach od żywienia, aby zagwarantować zdrowe odżywianie i utrzymanie równowagi żywieniowej, instytucje badawcze przełożyły wymagania żywieniowe na porady dietetyczne. Najbardziej rozpowszechnionym systemem jest z pewnością piramida żywieniowa, która jest stale weryfikowana i aktualizowana na podstawie najnowszych informacji. Aby zdrowo się odżywiać, trzeba więc wybrać, ile i kiedy jeść poszczególnych pokarmów. Pokarmy pochodzenia zwierzęcego to te, które dostarczają białka o wysokiej wartości biologicznej, niektórych składników mineralnych (zwłaszcza żelaza i wapnia) oraz witamin (praktycznie wszystkich, zwłaszcza z grupy B, D i A); z drugiej strony nadmiar tych pokarmów może powodować nadmiar: cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych i białka. Spośród nich mięso i podroby powinny być spożywane co najmniej 2 porcje tygodniowo (150-250g), produkty rybne co najmniej 2 więcej (200-300g), sery/ricotta co najmniej jedna (80-150g), a jaja nie więcej niż 3 w tygodniu. Następnie, jeśli chodzi o mleko i jogurt, więcej niż jedna porcja dziennie jest dozwolone, choć dobrze jest pamiętać, że zależy to od porcji, składu diety i poziomu odtłuszczenia mleka; 150-300ml mleka półtłustego i 1 lub 2 garnki 120g jogurtu naturalnego dziennie są normalne.

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan