
O mnie
Dieta owocowa znana jest ze swoich walorów odchudzających i oczyszczających, jak również smakowych. Jej podstawą są oczywiście owoce będące bogatym źródłem różnych witamin oraz antyoksydantów. Dieta owocowa jest łatwa w przygotowaniu i skuteczna, jednakże stosowana zbyt długo może negatywnie wpłynąć na kondycję organizmu, prowadząc, w niektórych przypadkach do groźnych w skutkach niedoborów żywieniowych. Dieta owocowa jest jedną z najchętniej podejmowanych kuracji odchudzająco-oczyszczających w okresie lata. Można wybrać: formę monoskładnikową – w czasie diety w dowolnej ilości spożywany jest jeden rodzaj owocu, formę wieloskładnikową – zakłada łączenie różnych odmian owoców. Ze względu na większą różnorodność bardziej korzystna jest druga z wymienionych postaci diety owocowej. Jadłospis opierający się tylko na owocach pozwala pozbyć się kilku kilogramów w dość krótkim czasie, jednakże po zakończeniu kuracji należy stopniowo wdrażać zdrowy model żywienia. Jeśli kuracja zostanie przeprowadzona prawidłowo, umożliwi utrzymanie osiągniętej masy i uniknięcie efektu jo-jo. Ze względu na niewielką różnorodność, dieta owocowa polecana jest raczej jako forma oczyszczania organizmu, a nie sposób na odchudzanie. Nie istnieje jeden określony jadłospis diety owocowej. To, jakie owoce będą wchodziły w jego skład, zależy wyłącznie od naszych preferencji żywieniowych. Podczas kuracji należy jednak przestrzegać kilku ogólnych założeń. Owoce mogą być spożywane w formie surowej, gotowanej, duszonej i pieczonej. Dozwolone są także przeciery, świeżo wyciskane naturalne soki, sałatki z dodatkiem soku z cytryny oraz owoce po rozmrożeniu. Przeważać powinny owoce o niskim indeksie glikemicznym (cytrusy, jabłka, owoce jagodowe). Owoce suszone, ze względu na dużą zawartość cukru, powinny podlegać ograniczeniu. Jeżeli naszym celem jest nie tylko oczyszczenie organizmu z toksyn, ale także utrata dodatkowych kilogramów, warto ograniczyć owoce wysokokaloryczne, takie jak banany, awokado i winogrona. Należy zadbać o odpowiednią podaż błonnika, a zatem spożywać owoce razem ze skórką. Konieczne jest dostarczanie odpowiedniej ilości wody, najlepiej niegazowanej i mineralnej – w ilościach 1,5–2 litry na dzień; polecana jest również zielona herbata, herbaty ziołowe z rozmarynem, bratkiem. Podczas diety nie należy stosować dodatków w postaci cukru i słodzików, a także mleka oraz jogurtów. Po zakończeniu diety w menu powinny pojawić się takie produkty, jak ciemne pieczywo, jogurty naturalne, chude mięso, warzywa. W czasie trwania diety owocowej należy spożywać 4 lub 5 posiłków dziennie. Kuracja polecana jest na krótki czas, nie powinna trwać dłużej niż 2–3 dni. Dlaczego dieta owocowa jest tak popularna? Dieta oparta na owocach wyróżnia się przede wszystkim niską kalorycznością. Owoce zawierają średnio 30–60 kcal w 100 gramach (jak wspomniano, wyższą kaloryczność mają banany, winogrona, awokado). W porównaniu do innych grup żywności jest to stosunkowo niewielka ilość energii. Wobec tego owoce mogą być spożywane właściwie bez ograniczeń. Dieta owocowa powoduje szybki spadek kilogramów. Spożywanie owoców pozytywnie wpływa na cały organizm. W ich składzie, poza dużą ilością wody, znajdziemy witaminy, składniki mineralne oraz naturalne przeciwutleniacze, skutecznie usuwające wolne rodniki tlenowe z ustroju. Dieta owocowa oczyszcza organizm z toksyn, a dzięki dużej dawce błonnika pobudza funkcjonowanie układu trawiennego. Co więcej, jest łatwa w przygotowaniu, a składniki są ogólnie dostępne. Dieta owocowa nie może być stosowana przez dłuższy czas, ponieważ nie zapewnia podaży odpowiedniej ilości składników pokarmowych. Zbyt częste i długotrwałe stosowanie tego sposobu żywienia jest niekorzystne dla zdrowia, gdyż naraża organizm na groźne w skutkach niedobory. Owoce nie pokrywają zapotrzebowania m.in. na: wapń (obecny w mleku, serach, jogurtach), witaminę D, pełnowartościowe białko (mleko, mięso, jajka), magnez, żelazo, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe (oleje roślinne, ryby morskie). Ponadto owoce stanowią obfite źródło cukrów prostych. W czasie stosowania diety owocowej do organizmu dostarczane są znaczne ilości fruktozy, co stanowi dla niego duże obciążenie. Utrudnione zostaje utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Wahania glukozy mogą skutkować napadami głodu, które zdecydowanie utrudniają przestrzeganie zasad kuracji. Co więcej, duża dawka cukrów prostych może skutkować pogorszeniem samopoczucia, problemami z pamięcią i koncentracją, czy uczuciem ciągłego zmęczenia.