O mnie
Dieta na zimę nie powinna być restrykcyjna. Nie bez powodu zimą nieco przybieramy na wadze - za pomocą dodatkowych 1-2 kilogramów organizm chce się zabezpieczyć przed chłodem. Gorzej, gdy na dwóch kilogramach się nie kończy. Jak powinien wyglądać jadłospis w zimowej diecie, byś w zdrowiu dotrwała do wiosny? Zima to trudny sprawdzian dla naszego organizmu. Za oknem skrzypi mróz, skacze ciśnienie i brakuje słońca. Nie tylko masz gorszy nastrój, ale często jesteś osłabiona. A uaktywnione wirusy i bakterie czekają na dogodny moment, żeby wtargnąć do wnętrza ustroju. Z tymi wszystkimi przeciwnościami aury możesz próbować walczyć za pomocą prawidłowo zbilansowanej diety odchudzającej. Zimą apetyt jest większy W czasie mroźnych miesięcy apetyt zwykle aż nadto nam dopisuje. Ciągnie nas zwłaszcza do słodkich przekąsek, czekolady, ciast i tłustych, ciężkich potraw. Rzeczywiście, zimą nieco wzrasta nasze zapotrzebowanie energetyczne. Organizm musi bowiem utrzymać stałą temperaturę ciała, nawet gdy na dworze temperatura spada do -20oC, a to nie lada wyzwanie. Wytwarzanie ciepła jest bardzo energochłonnym procesem. Trzeba zmobilizować wszystkie siły, uruchomić rezerwy i przetworzyć energię z pokarmów na ciepło, które posłuży do ogrzania organizmu. Jeśli jednak nie chcesz przytyć, musisz okazywać silną wolę i nieco poskromić apetyt. Dobra dieta na zimę powinna rozgrzewać i nie tuczyć oraz uzupełniać witaminy i minerały. Co jeść zimą, by dostarczyć sobie witamin? Zimowa dieta powinna obfitować w krótko gotowane warzywa, warzywne zupy, desery owocowe i kiszonki oraz kasze. Sprawdź, co jeść w zimie, by być zdrowym? Zimowa dieta powinna być bardziej kaloryczna, ale to nie znaczy, że ma nas utuczyć. Poza tym zimą też możemy jeść tak, by dostarczać sobie witamin. Mądra natura i tradycja kulinarna znają dobre sposoby na dania pełne witamin i minerałów. Wobec tego co jeść zimą, by dostarczyć sobie witamin? Dieta na zimę? Postaw na kiszonki Fermentacja, w wyniku której powstają kiszonki, sprawia, że warzywa są nasycone witaminami i minerałami, czasem nawet bardziej niż świeże. Poza tym wszystkie składniki w kiszonkach są lepiej przyswajalne. Najpopularniejsze kiszone danie - kapusta - zawiera witaminy: C, B6, cenną B12 oraz K i minerały: potas wapń, cynk i żelazo. Kiszone ogórki są znakomitym źródłem witaminy C, bo enzym askorbinaza, który rozkłada tę witaminę w świeżych ogórkach podczas kiszenia ulega zniszczeniu. Poza tym w kiszonych ogórkach jest magnez, potas i beta-karoten. Kisić jednak można właściwie wszystko: paprykę, kapustę pekińską, buraki, jabłka, cebule oraz czosnek. Kiszonki to dania niskokaloryczne, zawierają kwas mlekowy znakomicie wpływający na prace jelit. Poza tym podczas kiszenia powstaje acetylocholina, związek poprawiający przewodzenie impulsów nerwowych co odgania ospałość i depresję oraz poprawia perystaltykę jelit oraz trawienie. Kiszonki dostarczają wielu ważnych witamin. Nie tylko C, ale również prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy K. Co jeść zimą? Kasze! Kasze są kaloryczne, ale nie tuczą, taki to cud natury. Pod warunkiem oczywiście, że nie dodamy do nich tłustych zawiesistych sosów. Kasze mają bardzo dużo błonnika, co poprawia trawienie, witaminy (A, E i sporo witamin z grupy B) oraz cały zestaw minerałów. W kaszach można wybierać, przebierać i przygotowywać je na różne sposoby z rozmaitymi dodatkami. Kasza jaglana zmniejszy zimowy głód na słodycze. Jest znakomita z duszonymi jabłkami i bakaliami. To świetna alternatywa dla kanapek czy musli z zimnym mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Kasza jęczmienna, gryczana (biała i palona), manna, kukurydziana czy kuskus (czyli kaszka pszenna) dają nieprzebrane możliwości komponowania dań. Można je jadać z mięsem, warzywami i produktami nabiałowymi. Wspaniałe są pierogi z kaszą gryczaną i serem lub szpinakiem. Do deserów świetnie nadaje się kasza manna. Można z niej zrobić na przykład znakomitą hinduską halawę z suszonymi owocami i bakaliami. Gotowane warzywa i zupy najlepsze na zimę W mroźne dni potrzebujemy ciepłego jedzenia, surówki więc lepiej zostawić na lato. Podstawą diety powinny być gotowane warzywa. Żeby jednak tracić jak najmniej cennych składników trzeba je gotować krótko, najlepiej na parze. Dieta powinna być bogata w brokuły, cebulę, marchew, buraki, kapustę i warzywa strączkowe. Nie zapominajmy o ziemniakach, selerze i porze. Wszystkie warzywa nadają się też na pożywne i gorące zupy kremy. Wystarczy przygotować wywar (warzywny lub rosół) albo sięgnąć po kostkę rosołową. Do wywaru dodać krótko gotowane warzywa, zmiksować, przyprawić i gotowe.
Źródło:
Podpis
Źródło:
3. https://telega.one/BioTrendyPL/625