
O mnie
Dieta kopenhaska to dieta odchudzająca, która polega na stosowaniu z góry ustalonego jadłospisu przez dokładnie 13 dni. Sprawdź, jak wygląda jadłospis na diecie kopenhaskiej. Dieta kopenhaska nie dopuszcza żadnych odstępstw od reguł i menu, gdyż oznaczają one zakończenie diety niepowodzeniem. Dieta kopenhaska to konkretny jadłospis na 13 dni, który musi być bezwzględnie przestrzegany. Dieta kopenhaska wyklucza całkowicie spożywanie wszelkiego rodzaju alkoholu, słodyczy i produktów zbożowych. W ciągu dnia jesz trzy posiłki, przy czym śniadanie musisz zjeść między 8 a 9, obiad w godzinach między 12.00 a 14.00, zaś kolację przed 18.00. Dopuszczalne są jedynie 30-minutowe odstępstwa od tych wskazań. W zależności od potrzeb, możesz zamieniać menu z obiadu i kolacji, lecz tylko w ramach jednego dnia. Każde inne odstępstwo od diety - podjadanie między posiłkami, dodawanie potraw do jadłospisu, jest zakazane i powoduje konieczność ponownego przystąpienia do diety. Nie wolno jednak zrobić tego wcześniej niż po upływie 3 miesięcy. Stosując dietę kopenhaską powinnaś pić każdego dnia co najmniej 1,5 litra niegazowanej wody mineralnej. Po zakończeniu diety kopenhaskiej dobrze jest przejść na niskokaloryczną dietę (np. dietę 1000 kalorii), aby uniknąć możliwego efektu jo-jo. Dietę kopenhaską można powtórzyć najwcześniej po dwóch latach. Dieta kopenhaska jest dietą bardzo restrykcyjną - choć skutecznie pomaga pozbyć się kilogramów, powoduje niemało skutków ubocznych. Należy pamiętać, że dieta kopenhaska jest niskokaloryczna (posiłki nie pokrywają dziennego zapotrzebowania kalorycznego), uboga w składniki mineralne, witaminy i węglowodany złożone. Dlaczego diety cud są tak popularne? Zmiana nawyków żywieniowych i stopniowa redukcja masy ciała niestety nie brzmi tak efektownie jak „dietetycy ich nienawidzą, znaleźli sposób żeby zrzucić 20 kg w miesiąc”. I całkowicie rozumiem, że czasem trudno jest uzbroić się w cierpliwość i miesiącami czekać na efekt, ale przybliżę Ci jedną z tych magicznych diet i przedstawię jej plan oraz konsekwencje. Dieta kopenhaska to trzynastodniowy jadłospis, który zakłada ścisłe przestrzeganie określonych posiłków. Bazuje na produktach białkowych, ograniczonej podaży węglowodanów oraz tłuszczu. Dieta kopenhaska dostarcza średnio 800 kcal dziennie i przez cały okres jej stosowania nie wolno wprowadzać żadnych zmian przez podmianę poszczególnych składników, w ciągu dnia, oprócz wymienionych w rozpisce płynów, należy spożywać wodę - średnio 2 litry. Dieta kopenhaska nie została opisana w badaniach i nie można opierać się o rzetelne źródła na jej temat. Istnieją subiektywne opinie osób, które ją stosowały oraz propagują dalej na forach internetowych. Jadłospis bazuje na białku i jego źródłem są: mięso, ryby, jaja oraz nabiał jak jogurt i serek wiejski. Dodatkowo uwzględnia w całym 13-dniowym cyklu kilka łyżek oliwy oraz niewielką ilość węglowodanów, pochodzących z kilku owoców, niskokalorycznych warzyw i grzanek. Wszystkie dni rozpoczynają się od czarnej, słodzonej kawy, natomiast dzień 7 zawiera herbatę bez cukru. Dieta kopenhaska jest niezbilansowana, nie pokrywa zapotrzebowania na składniki odżywcze i można śmiało powiedzieć, że przewidziane racje pokarmowe są głodówkowe. Efekt diety kopenhaskiej to utrata masy ciała, która jest oczywiście pożądana przez osoby, które rozpoczynają dietę. W ciągu trzynastu dni, zgodnie z opiniami ludzi, którzy wprowadzają taki sposób odżywiania, można stracić nawet do 10 kg. Dodatkowo zwraca się uwagę na brak konieczności wdrażania aktywności fizycznej, ponieważ dieta sama w sobie przynosi świetne rezultaty. Czy warto cieszyć się z takich rezultatów i nie obawiać się efektu jo-jo? Jest niezbilansowana i brak w niej błonnika, witamin i składników mineralnych: dieta kopenhaska jest niedoborowa, zarówno w składniki odżywcze, jak i błonnik. Niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego związane jest w powstawaniem zaparć i sugeruje się, że jego odpowiednia podaż jest metodą terapeutyczną w rozwiązaniu tego problemu. Długotrwałe niedobory składników odżywczych prowadzą do pogorszenia samopoczucia, spadku poziomu energii, nieprawidłowych wyników badań oraz zewnętrznych problemów jak np. wypadanie włosów. Czego brakuje w diecie kopenhaskiej? Warzyw, których dzienne spożycie nie dochodzi nawet do 200 g, a zalecenia mówią o 400 g, jako o minimalnej ilości, owoców oraz produktów pełnoziarnistych. Dodatkowo, w ciągu całego cyklu diety nie występuje ani jeden posiłek zapewniający podaż kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne. Dietę kopenhaską można podsumować jako wyniszczającą i szkodliwą dla zdrowia. Możliwe wystąpienie efektu jo-jo: wiesz, że tylko 20% redukujących masę ciała utrzymuje efekty przez co najmniej rok? Wynika to z powrotu do wcześniejszych nawyków żywieniowych i wystąpienia efektu jo-jo. Pamiętaj, że po zakończeniu jakiejkolwiek diety redukcyjnej i spadku masy ciała Twoje zapotrzebowanie nie jest już takie samo, ponieważ spada nasza podstawowa przemiana materii i wydatkujemy mniej o ok. 100-200 kcal, a w skrajnych przypadkach dużych ograniczeń dostępności energii, spadek może wynosić nawet 1100 kcal! Jak tego uniknąć? Chcąc zredukować masę ciała dopasować deficyt i celować w spadki 0,5-1% masy ciała tygodniowo, a w momencie zakończenia odchudzania należy ponownie wyliczyć zapotrzebowanie na podstawie aktualnej masy ciała, treningów i poza treningowej aktywności. Dieta jest niezwykle restrykcyjna: jadłospis diety kopenhaskiej wyklucza spożywanie produktów rekreacyjnych i przedstawia bardzo dychotomiczne podejście do jedzenia. Dzieli produkty na dozwolone i zakazane oraz nie dopuszcza do jakichkolwiek odstępstw od ustalonego harmonogramu. Do czego to powadzi? Czarno-biały sposób myślenia i sztywne ograniczenia w diecie utrudniają utrzymanie zdrowej masy ciała. Co ważne, utrzymywanie „czystej diety” prowadzi do nieprawidłowych zachowań jak ortoreksja, czyli obsesyjna dbałość o zdrową dietę. Dieta kopenhaska nie pomaga wypracować dobrych nawyków żywieniowych: jadłospis, na jakim bazuje dieta kopenhaska nie ma nic wspólnego z zasadami zdrowego odżywiania i powoduje to, że po jej zakończeniu nadal nie mamy wypracowanych prawidłowych nawyków. Bazujemy na ogromnych restrykcjach kalorycznych, które nie są potrzebne, aby zredukować masę ciała. Czego nie wiemy po zakończeniu diety kopenhaskiej? Jak komponować posiłki, na jakich produktach bazować i jak dobierać źródła białka, węglowodanów i tłuszczu oraz że dieta oznacza codzienne odżywianie dopasowane do osobistych preferencji. Wiemy natomiast, że dieta wiąże się z ciągłym uczuciem głodu, monotonią i rezygnacją z ulubionych posiłków. Świetny efekt, prawda? Jako dietetycy chcemy edukować i uświadamiać, że dieta jest elementem zdrowego trybu życia i komfortu psychicznego, dlatego jest w niej miejsce zarówno na 5 porcji warzyw w ciągu dnia i pełnoziarniste pieczywo, jak i na kawałek ciacha u babci czy wyjście ze znajomymi. Wbijaj w kompendium wiedzy o zdrowej redukcji i dowiedz się jak schudnąć bez płacenia pseudo-trenerowi.