
O mnie
Dieta jajeczna jest dość restrykcyjna, monotonna i niezbyt zdrowa. Jeśli nie lubisz jajek, to o niej zapomnij. Spyta ktoś – to dlaczego o niej piszemy? Bo dieta jajeczna jest bardzo niskokaloryczna i błyskawicznie odchudza. Przeczytaj albo posłuchaj i poznaj zasady i konsekwencje diety jajecznej. Dieta jajeczna to dieta odchudzająca, którą opracowali dietetycy z amerykańskiej Kliniki Mayo, zajmującej się leczeniem otyłości. Dieta jajeczna pozwala schudnąć nawet 5 kg w ciągu kilku dni. Twórcy zalecają jej stosowanie przez dwa tygodnie. Większość lekarzy i dietetyków uważa jednak, że w taki sposób można odżywiać się jedynie przez 3-5 dni. Jak każda dieta ekspresowa jest zbyt restrykcyjna i po prostu szkodliwa. Dlatego też bezwzględnie zakazana jest dla osób z wysokim cholesterolem i chorą wątrobą. Po zakończeniu takiej monodiety spodziewaj się też efektu jo-jo. Jajko jest niskokaloryczne (ma ok. 70 kcal) i bogate w pełnowartościowe białko. Dietetycy potwierdzają właściwości odchudzające białka, które tylko niewielką część kalorii zamienia w tłuszcz i na długo zaspokaja apetyt. Jajko jest też bogate w łatwo przyswajalne witaminy A, D, E i K, zawiera m.in. magnez, potas i nienasycone kwasy tłuszczowe. Przez kilka najbliższych dni twój jadłospis będzie składał się głównie z jajek. Mogą one obrzydnąć nawet najwierniejszym fanom. Codziennie musisz zjadać 6 jaj, tylko i wyłącznie ugotowanych na twardo. Pamiętaj, żeby nie gotować ich dłużej niż 10 minut. Po tym czasie białko staje się mniej strawne i traci sporo swoich składników odżywczych. Jajka powinnaś zjeść z jakimś tłuszczem, np. majonezem, olejem, oliwą albo masłem. Dziennie musisz wypijać 3 litry płynów wody, herbatek ziołowych lub owocowych, słabej czarnej herbaty i kawy. Jadłospis możesz wzbogacić owocami i warzywami. Jeśli nie będziesz mogła już patrzeć na jajka, zastąp je piersią z kurczaka na kolację ale tylko ostatniego dnia diety. Powinnaś jeść tylko trzy posiłki w ciągu dnia. Wzrost cholesterolu we krwi, a co za tym idzie ryzyko wystąpienia zakrzepów. Znikoma ilość węglowodanów może też powodować osłabienie i senność. Poza tym mogą pojawić się wymioty oraz wysypka, spowodowana zbyt dużą ilością białka. Dieta jajeczna występuje w co najmniej kilku wersjach: Dieta grejpfrutowo-jajeczna – to najbardziej znana odmiana diety jajecznej, której autorstwo błędnie przypisuje się naukowcom ze słynnej amerykańskiej Kliniki Mayo. To menu niskowęglowodanowe i bogate białko, w którym do każdego posiłku jada się pół grejpfruta – i najczęściej jajko. Sporo jajek spożywa się też w ramach diety kopenhaskiej, której autorstwo w podobny sposób przypisywane jest lekarzom ze Szpitala Królewskiego w Kopenhadze. Dieta winno-jajeczna – to dieta, która zdobyła popularność w l. 70. ubiegłego wieku dzięki publikacji na łamach pisma „Vogue”. Informacje o niej po raz pierwszy pojawiły się w l. 60 w książce Helen Gurley Brown „Sex and the Single Girl”. Choć dieta w oczywisty sposób jest szkodliwa, niedawno znów stała się niezwykle popularna ze względu na swoje zasady. Wymaga jedynie wypicia przez cały dzień butelki wina – a do tego można jeść tylko jajka (plus stek na kolację) i ew. sięgać po czarną kawę i wodę. Po 3 dniach ma to skutkować utratą 2,5 kg, choć w rzeczywistości zapewni najwyżej kaca i odwodnienie, bo zrzucone kilogramy to woda, która szybko wróci na swoje miejsce. To bez wątpienia najbardziej niezdrowa dieta, jaka istnieje, a przy tym całkowicie nieprzydatna, jeśli chodzi o odchudzanie. Tradycyjna dieta jajeczna – na tej diecie oprócz jajek można spożywać również inne źródła białka, ale głównie te zwierzęce. To menu wysokobiałkowe, w którym można uwzględniać niskowęglowodanowe warzywa, takie jak sałaty, jarmuż, brokuł czy szpinak. Ekstremalna dieta jajeczna – na tej diecie można jeść wyłącznie jajka i pić wodę. We wszystkich odmianach diety jajecznej obowiązuje ścisłe ograniczenie spożycia węglowodanów. Niedozwolone jest spożywanie produktów skrobiowych (ziemniaki, kasze, pieczywo, warzywa korzeniowe) oraz zawierających cukier (słodycze i większość owoców). Zalecane jest spożywanie jajek w różnych postaciach, m.in. na miękko, na twardo, w koszulce czy w formie jajecznicy, ale nie smażonej na tłuszczu (ani nie w postaci jajek sadzonych). Przykładowe menu dieta grejpfrutowo-jajecznej: Śniadanie: 2 jajka, plasterek bekonu, 1/2 grejpfruta lub szkl. soku grejpfrutowego bez cukru, czarna kawa lub herbata Lunch: chude mięso, sałatka z beztłuszczowym dressingiem lub surowe warzywa, 1/2 grejpfruta lub szkl. soku grejpfrutowego bez cukru Obiad: chude mięso, warzywa (mogą być duszone z odrobiną tłuszczu), 1/2 grejpfruta lub szkl. soku grejpfrutowego bez cukru, czarna kawa lub herbata Przed snem (opcjonalnie): szkl. soku pomidorowego lub chudego mleka. Dietę grejpfrutowo-jajeczną stosuje się przez 12 dni, po czym należy zrobić 2 dni przerwy – stąd kuracja nazywana jest dietą 14-dniową. Cały ten cykl można powtórzyć, co ma pomóc zwiększyć utratę wagi. Najlepiej jednak nie stosować jej aż przez 2 tygodnie ani tym bardziej nie powtarzać, ponieważ już kilka dni takiego żywienia może powodować efekty uboczne.