
O mnie
Dieta Dukana to jedna z popularniejszych diet odchudzających, znana też jako dieta białkowa, stworzona przez Pierre’a Dukana. Kolejny sposób żywienia zakładający ograniczenia w naszym menu. Czy faktycznie pomaga ona w zdrowy sposób zredukować masę ciała i utrzymać ją unikając efektu jo-jo? Dieta Dukana opiera się na zwiększeniu podaży białka w ciągu dnia i ograniczeniu udziału węglowodanów oraz tłuszczy. Całość składa się z czterech faz, które zakładają utratę kilogramów oraz utrzymanie osiągniętego efektu. Jej pierwszy etap opiera się wyłącznie o spożycie produktów białkowych i ma to na celu wspomagać redukcję masy ciała oraz hamować apetyt. Osoby wdrażające dietę Dukana w życie mają już w pierwszym tygodniu odnotować duże spadki masy ciała, a następnie uniknąć efektu jo-jo przez wprowadzenie fazy ujednolicenia stabilizacji. Co istotne, dieta nie posiada zaleceń dotyczących ilości przyjmowanych kalorii w ciągu dnia, natomiast wymagane jest wprowadzenie aktywności fizycznej, nawet jeśli będą to jedynie spacery. W diecie Dukana występują cztery fazy: uderzeniowa, naprzemienna, ujednolicenia oraz stabilizacji. Faza uderzeniowa: ma spowodować szybką utratę masy ciała, która ma na celu zmotywować do dalszego działania. Obejmuje spożywanie wyłącznie produktów białkowych i trwa średnio od 2 do 5 dni, jednak nie zaleca się dłużej niż 10. Faza naprzemienna: w tym etapie masa ciała spada wolniej i należy utrzymywać fazę do osiągnięcia celu. Należy dodać teraz warzywa nieskrobiowe i rotować dni z ich spożyciem z wcześniejszym etapem. W praktyce ma to wyglądać następująco: w poniedziałek spożywamy białko i warzywa, a we wtorek samo białko. Faza ujednolicenia: jej czas trwania zależy od ilości straconych kilogramów, 10 dni fazy ujednolicenia to 1 kilogram, czyli redukując 10 kg trwa ona 100 dni. W tym etapie diety Dukana dozwolone jest uzupełnienie jadłospisu w małe ilości owoców, produktów pełnoziarnistych, warzyw skrobiowych i tłustego nabiału. Faza stabilizacji: to ostatni etap diety Dukana i ma on stanowić podstawę dalszego żywienia. Nie wyklucza on żadnych produktów, a raz w tygodniu należy wracać do dnia z fazy uderzeniowej i spożywać samo białko. Co właściwie można jeść na diecie Dukana? Oczywiście wszystkie źródła białka i wymienione produkty pojawiają się samodzielnie w pierwszej fazie diety Dukana: Chude mięso – drób, wieprzowina, wołowina Podroby - wątroba, nerki Ryby i owoce morza Jaja Niskotłuszczowe produkty mleczne – mleko, jogurty, twaróg, serek wiejski Tofu, seitan, tempeh Następnie w drugiej fazie diety można włączyć warzywa niskokaloryczne: Brokuły i brukselki Bakłażan Ogórek Pomidor Szparagi Sałaty, kapusty Cukinia Szpinak i jarmuż Dynia Cebula i por Fasolka szparagowa Marchew Kalafior Kolejny etap to ujednolicenie i dodane są tutaj: Owoce - wyłączenie z bananów, winogron, fig i wiśni Produkty pełnoziarniste - pieczywo, brązowy ryż, kasze Warzywa skrobiowe Tłusty nabiał - żółty ser. Aktywność fizyczna Zalecenia diety Dukana obejmują wprowadzenie aktywności fizycznej po zakończeniu pierwszej fazy, należy wybierać ćwiczenia, które sprawiają przyjemność i jest to zdecydowanie dobre podejście. Pamiętajmy, że zgodnie z zaleceniami WHO, osoby dorosłe powinny wykonywać w tygodniu co najmniej 150 min aktywności aerobowej o umiarkowanej intensywności (spacer, trucht, spokojna jazda na rowerze) lub co najmniej 75 min aktywności aerobowej o wysokiej intensywności (np. bieg, gry zespołowe, maszyny cardio na siłowni). Jakie korzyści płyną z regularnej aktywności? Już 1,5 godziny ćwiczeń w ciągu tygodnia zmniejsza ryzyko śmiertelności o 20%. Bazuje na zdrowych produktach Mimo pierwszych mocno eliminacyjnych faz diety Dukana, które bazują głównie na produktach białkowych w ostatnim etapie występują warzywa, produkty pełnoziarniste oraz owoce. Dodatkowo każdego dnia zalecane jest spożywanie wyrobów mlecznych, niskotłuszczowych, a także opierać swój jadłospis o niskoprzetworzone produkty. Warto jednak zwiększyć spożycie wyżej wymienionych produktów w swoim jadłospisie. Dlaczego? Warzywa powinny występować w diecie w ilości minimum 400 g dziennie. Odpowiednia podaż warzyw i owoców wiąże się z niższym ryzykiem m.in. choroby wieńcowej i udaru mózgu oraz nowotworów, ponieważ dostarczamy witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Dodatkowo spożywanie warzyw i owoców zwiększa poczucie sytości po posiłku, co związane jest z jego objętością oraz zawartością błonnika. Z kolei codzienne spożywanie pełnego ziarna zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych oraz raka jelita grubego. Dzieje się tak, ponieważ są dużo bogatsze w błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk. Włączenie do diety niskotłuszczowego nabiału wpływa na zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2. Duże eliminacje Jest to niestety kolejna dieta odchudzająca, która zakłada eliminacje dużych grup produktów. Dieta Dukana bazuje na samych produktach białkowych jedynie w pierwszym etapie, jednak czas, który musi minąć do powrotu do wszystkich produktów może trwać 100, 150 dni w zależności od ilości straconych kilogramów. Przez ten czas nie dostarczamy wszystkich witamin i składników mineralnych. Dodatkowo dzielenie żywności na dozwoloną i niedozwoloną, nie sprzyja odpowiedniej relacji z jedzeniem. Nie uczy prawidłowych nawyków Oczywistym jest, że niezwykle motywującym czynnikiem są osiągnięte efekty, natomiast wprowadzane do jadłospisu zmiany powinny uczyć zdrowych nawyków żywieniowych na kolejne lata. Dieta musi być łatwa w utrzymaniu i nie może stwarzać problemów w codziennym życiu, ponieważ długoterminowo będzie po prostu nieefektywna. Efekt jo-jo Wprowadzanie całkowicie nowych zasad do swojego żywienia, ograniczanie dużych grup produktów oraz skupianie się jedynie na efektach diety Dukana w postaci utraty kilogramów może skutkować efektem jo-jo. Dlaczego tak się dzieje? W momencie osiągnięcia upragnionej masy ciała, wracamy do wcześniejszych nawyków, a kilogramy wracają i znajdujemy się w punkcie wyjścia. Dieta Dukana ze względu na wysoką podaż białka została uznana za szkodliwą w związku z obciążeniem nerek. Jednak jak pokazują badania nie dotyczy to zdrowych osób i na wyższy poziom białka powinni uważać pacjenci z już istniejącymi chorobami nerek. Nie stwierdzono skutków ubocznych diety wysokobiałkowej (2,5 -3,3 g białka na kg masy ciała) w okresie 1 roku, zarówno w funkcjonowaniu nerek, jak i wątroby. Problemem diety Dukana mogą być: w pierwszej, białkowej fazie niedostateczna podaż witamin i składników mineralnych ze względu na brak warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, monotonia oraz brak edukacji dotyczącej zdrowych nawyków żywieniowych.
Źródło:
1. https://comments.bot/thread/PjaXVwno7