
O mnie
U cukrzyków często występuje wzmożone zapotrzebowanie na wodę. U zdrowego człowieka zaleca się spożywanie 2-3 litrów płynów dziennie. Cukrzycy z powodu wyższego stężenia cukru we krwi i zwiększonym ilością oddawanego moczu mogą odczuwać silniejsze pragnienie. Nie można też nie wspomnieć o witaminach. Oczywiście diabetykowi tak jak i zdrowemu człowiekowi niezbędny jest komplet witamin. Stosując się do powyższych zaleceń i urozmaicając codzienne posiłki zapewnimy sobie odpowiednią ilość witamin jak i mikro i makroelementów. W diecie cukrzyka szczególną rolę odgrywają witaminy takie jak A, C, E. Są to związki chemiczne, które w organizmie pełnią między innymi rolę antyoksydantów. To znaczy usuwają wolne rodniki, które przyczyniają się w dużej mierze do rozwoju miażdżycy. Witaminę A znajdziemy w marchwi, zielonej sałacie czy pietruszce. Cytrusy, jagody, kiszona kapusta są bogate w witaminę C, natomiast kiełki pszenicy, soi, oleje roślinne są bogatym źródłem witaminy E. Jest to choroba ludzi młodych, najczęściej pojawia się przed 30 rokiem życia. Mówi się, że jest to cukrzyca wieku młodzieńczego. Występuje znacznie rzadziej niż cukrzyca typu II. Na jej rozwój mają wpływ głównie czynniki genetyczne, ale także infekcje wirusowe i zaburzenia autoimmunologiczne. W chorobie tej dochodzi do uszkodzenia wysp trzustkowych, które produkują insulinę. Chory od początku trwania choroby musi przyjmować insulinę. Także w tym typie cukrzycy dieta jest nieodzownym elementem strategii właściwego leczenia. Chorzy, w przeciwieństwie do cukrzyków II typu, mają zazwyczaj prawidłową masę ciała, więc ich dieta nie polega na redukcji wagi. Są to najczęściej ludzie młodzi, czasem bardzo aktywni fizycznie więc wartość energetyczna posiłków musi być indywidualnie dostosowana. Należy uwzględniać wiek, płeć, aktywność, wykonywany rodzaj pracy. Największą trudność w cukrzycy I typu stanowi dopasowanie diety do czasu podawania insuliny oraz zastosowania odpowiednich jej dawek. Posiłki powinny być spożywane pięć do siedmiu razy dziennie w regularnych odstępach. Posiłki powinny być dostosowane do aktywności fizycznej w danej porze dnia. Z przyjęciem każdego posiłku wiąże się wstrzyknięcie insuliny. Może to być insulina szybko działająca, którą podajemy około 30 min. przed spodziewanym posiłkiem, lub insulina długo działająca, podawana na około godzinę przed posiłkiem. Dawki insuliny także powinny być dostosowane do zawartości cukru w posiłku. Podstawowe zalecenia co do diety są podobne jak w przypadku cukrzycy typu II: Posiłki powinny być przyjmowane regularnie i odpowiednio urozmaicane, aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Węglowodany złożone powinny stanowić podstawę zaopatrzenia energetycznego organizmu. Najlepszymi ich źródłami są: kasze, makarony, płatki, pełnoziarniste pieczywo, warzywa, ziemniaki Ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, ale tylko tych zawierających małe ilości cukrów prostych. Cenne są też produkty z dużą zawartością błonnika. Spożywaj raczej chude mięsa (drób, cielęcina) i wędliny. Małe ilości cholesterolu zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Podobnie sprawa wygląda z daniami typu „fast food”, których cukrzyk powinien się wystrzegać. Unikaj słodyczy i słodzonych napojów. Mogą one w sposób gwałtowny podnieść znacząco glikemię i wywołać niepożądane objawy. Należy także znacząco ograniczyć spożywanie alkoholu. Jakie produkty są zalecane? pieczywo: pszenne, razowe, bułki grahamki makarony z małą ilością jajek produkty zbożowe: mąka (pszenna, razowa, ziemniaczana, kukurydziana, ryżowa), kasza jęczmienna, kasza manna, kasza gryczana, ryż, płatki kukurydziane, płatki owsiane, płatki ryżowe produkty mleczne: mleko niskotłuszczowe, jogurt bez cukru, kefir, chudy twaróg, ser topiony, ser żółty w małych ilościach mięso: chude i gotowane, cielęcina, drób (kura, indyk, perliczka) ryby: chude takie jak dorsz, pstrąg, szczupak, leszcz, sandacz wędliny: chude szynki, polędwica, chude parówki masło: w ograniczonych ilościach warzywa: ziemniaki (gotowane lub pieczone), kalafior, brukselka, pomidory, marchew, dynia, sałata zielona, rzodkiew, ogórki, szczypiorek, seler, cebula, fasola szparagowa owoce: cytrusowe, owoce dzikiej róży, jabłka (te mniej słodkie), arbuzy, wiśnie, melony, truskawki, inne owoce w ograniczonych ilościach przysmaki: krakersy i herbatniki bez cukru przyprawy: goździki, cynamon, sok z cytryny, skórka cytryny jaja (kilka tygodniowo), najlepiej gotowane, ograniczać szczególnie żółtka.
Źródło:
1. https://comments.bot/thread/oQE6Tcrkr