Wamnerkowie
 
Notifications
Clear all
Wamnerkowie
Wamnerkowie
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-04-24
New Member

O mnie

Według Roberta Atkinsa, amerykańskiego kardiologa, do zbyt dużej masy ciała prowadzi spożywanie cukrów prostych i złożonych, czyli węglowodanów. Dlatego też podstawą jego diety jest tłuszcz i białko. Uważa on, że przemiana materii zmieni się, gdy węglowodany zostaną ograniczone do minimum. Poza tym organizm zostanie lekko zakwaszony i uczucie głodu będzie mniejsze. Aby do tego doszło, można przyjmować tylko ściśle określone produkty. 5 posiłków dziennie – 3 większe i 2 mniejsze – należy jadać o stałych porach. Do tego wypijać ok. 2 litrów płynów każdego dnia. Przy ścisłym przestrzeganiu zasad diety można zrzucić ok. 3-5 kg miesięcznie. Faza wprowadzająca – spożycie węglowodanów ograniczone jest do 20 g dziennie. Można jeść mięsa, ryby i drób, jajka, owoce morza, tłuszcze roślinne, serki pleśniowe. Unikać należy takich produktów jak: owoce, warzywa zawierające skrobię, produkty zbożowe, chudy nabiał i kofeina. Nie wolno jeść cukru, słodyczy, miodu, dżemów. Faza kontynuacji utraty wagi – ilość spożywanych węglowodanów może wzrosnąć do 30-50 g dziennie. Na stole pojawia się więcej warzyw, orzechy i owoce jagodowe (truskawki, maliny). Najważniejsze są jednak białka i tłuszcze. Faza przygotowawcza – co tydzień ilość przyjmowanych węglowodanów powinna rosnąć o 10 g. Jeśli nie tyjemy, ich dawka jest prawidłowa i powinniśmy się jej trzymać. Gdy nasza waga zwiększa się, trzeba je ograniczyć. W trakcie tej części diety, która może trwać nawet 2-3 miesiące, powinniśmy tracić 0,5 kilograma na tydzień. Faza utrzymania wagi – waga nie powinna się zmieniać więcej niż o 2 kilogramy. Przykładowy jadłospis na 7 dni pierwszej fazy: Dzień 1 Śniadanie: jajecznica z 2 jajek, 2 kiełbaski z indyka. Drugie śniadanie: sałatka grecka (sałata, ser feta, pół pomidora, oliwki, sos winegret), mała puszka tuńczyka. Obiad (obiadokolacja): szpinak z czosnkiem, kotlety cielęce w sosie, galaretka ze słodzikiem i bitą śmietaną. Przekąska: koktajl truskawkowy bez cukru. Dzień 2 Śniadanie: omlet z awokado, 2 plasterki pomidora. Drugie śniadanie: sałatka z kurczaka z sałatą, rzodkiewką i ogórkiem. Obiad (obiadokolacja): smażone brokuły z papryką czerwoną, łosoś z grilla, sałata zielona z sosem winegret. Przekąska: 10-12 oliwek. Dzień 3 Śniadanie: serek śmietankowy, 2 jajka na twardo, wędzona makrela. Drugie śniadanie: rosół domowy (bez makaronu). Obiad (obiadokolacja): befsztyk, sałata z sosem winegret, kalafior. Przekąska: indyk z majonezem na liściu sałaty. Dzień 4 Śniadanie: omlet z pieczarkami. Drugie śniadanie: zupa z porów z serem żółtym, sałatka z warzyw mieszanych z krewetkami. Obiad (obiadokolacja): purée z kalafiora, indyk w sosie śmietanowym, galaretka ze słodzikiem i bitą śmietaną. Przekąska: 30 g sera żółtego. Dzień 5 Śniadanie: 1/2 szklanki serka ziarnistego z zieloną pietruszką, jajko na twardo, pół pomidora, sałata. Drugie śniadanie: sałatka z warzyw liściastych z serem pleśniowym. Obiad (obiadokolacja): kotlety mielone, grzyby duszone, sałatka z kapusty z majonezem. Przekąska: kawa z bitą śmietaną. Dzień 6 Śniadanie: sałatka rybna, 2 plasterki pomidora. Drugie śniadanie: omlet z szynką, żółtym serem i szpinakiem, sałatka z mieszanych warzyw liściastych. Obiad (obiadokolacja): pieczony kurczak, zielona fasolka szparagowa z masłem, bita śmietana. Przekąska: koktajl jagodowy bez cukru. Dzień 7 Śniadanie: wędzony łosoś, 1/2 szklanki sera ziarnistego. Drugie śniadanie: ser żółty smażony w panierce z jajka i sezamu, 2 plasterki pomidora, sałata. Obiad (obiadokolacja): kotlety schabowe w ziołach, brokuły z wody z masłem. Przekąska: koktajl waniliowy bez cukru. Propozycja jadłospisu dla fazy drugiej: Śniadanie: omlet z szynką, papryką, cebulą i 1/2 szklanki soku pomidorowego. Obiad: sałatka warzywna z szynką i jajkiem pokropiona octem winnym i oliwą, herbata ziołowa. Kolacja: sałatka – owoce morza, gotowany łosoś i 2/3 szklanki ugotowanych warzyw. Przykładowy jadłospis dla fazy trzeciej i czwartej: Śniadanie: kilka włoskich kiełbasek, filiżanka ziołowej herbaty. Drugie śniadanie: sałatka z tuńczyka, zielonych, liściastych warzyw, kilka kawałeczków boczku. Obiad: cheeseburger bekonowy z kalafiorem i brokułami, kawałki świeżych owoców. Przekąski: batoniki wysokobiałkowe. Dieta Atkinsa ma kilka zalet: obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze, stabilizuje poziom cholesterolu i trójglicerydów, szybko obniża wagę – nawet 2 kilogramy w ciągu 7 dni, dostarcza dużych ilości białka. Wady diety Atkinsa: duże ilości tłuszczu i białka mogą obciążyć nerki i doprowadzić do dny moczanowej, zbyt mocne zakwaszenie organizmu źle wpływa na szkliwo zębów i podnosi ryzyko rozwoju próchnicy, dieta nie dostarcza odpowiednich ilości magnezu i sodu, dietę można stosować maksymalnie przez rok. Dieta odchudzająca według Atkinsa to dieta niskokaloryczna wspomagająca odchudzanie. Przemiana materii ulega przyspieszeniu, jednak należy uważać na to, by nie dopuścić do niedoborów witamin i minerałów.

 

Źródło: https://www.pinterest.fr/biotrendy/

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan