O mnie
Dieta 1200 kcal jest jedną z często wybieranych opcji kalorycznych diet cateringowych oraz podejmowana do stosowania samodzielnie. Często bez zastanowienia wybieramy diety niskoenergetyczne w nadziei, że szybko pomogą pozbyć się nadmiernych kilogramów oraz pozwolą wyszczuplić sylwetkę. Czy rzeczywiście dieta 1200 kcal efekty daje spektakularne? Czy jest zdrowa i warta podjęcia wysiłku stosowania się do jej zasad? Leczenie otyłości to coraz prężniej rozwijająca się gałąź medycyny. Do stosowanych metod zaliczają się zwiększona aktywność fizyczna, dieta o obniżonej kaloryczności, farmakoterapia, psychoterapia oraz leczenie chirurgiczne. Podejmowane leczenie za pomocą diety ma: pomóc w trwałym pozbyciu się nadmiernych kilogramów, wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe, zapobiec ponownemu przytyciu. Dieta 1200 kcal: efekty. Czy dieta 1200 jest zdrowa? Dieta 1200 kcal jest dietą niskoenergetyczną, która pozwala na szybką, ale nietrwałą redukcję masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością. W pierwszym tygodniu można zaobserwować utratę nawet 2 kilogramów. To rezultat wykorzystywania przez organizm zgromadzonego w mięśniach glikogenu i obniżenia poziomu wody w ciele. Co równie ważne, niska zawartość węglowodanów w diecie wywołuje lekki efekt moczopędny. Oba mechanizmy skutkują, dość szybką redukcją masy ciała, ale nie obniżeniem zawartości tkanki tłuszczowej. Podobnie jak dieta 1000 kcal menu, dostarczające jedynie 200 kcal więcej, nie zapewnia wystarczającej ilości składników odżywczych, aby zaspokoić minimalne potrzeby organizmu. Zgodnie z zaleceniami IŻŻ dietą, którą z dużą trudnością można zbilansować pod kątem zawartości składników mineralnych, witamin i makroskładników, jest dostarczająca 1400 kcal dziennie. Taka kaloryczność może być odpowiednia dla drobnych pań z niedużą nadwagą i niskim poziomem aktywności fizycznej, natomiast dla panów jest w dalszym ciągu niewystarczająca. Dieta 1200 kcal nie jest uznawana za zdrową. Dla większości osób dostarcza mniej kalorii, niż wynosi podstawowa przemiana materii, czyli absolutne minimum niezbędnie organizmowi do właściwego funkcjonowania. Nie zapewnia wystarczającej ilości tłuszczu, składników mineralnych m.in. żelaza, cynku, magnezu oraz witamin m.in. D i E. Długotrwałe stosowanie diety 1200 kcal skutkuje efektem jojo, po powrocie do dawnych nawyków. Dieta 1200 kcal powinna koncentrować się na dostarczaniu pełnowartościowego białka, oraz zapewniać główne składniki energetyczne, czyli węglowodany i tłuszcze. Powinna obfitować w witaminy, sole mineralne oraz błonnik pochodzące z warzyw i owoców. Zalecana ilość posiłków to 3-5 w ciągu dnia. Podstawą diety 1200 kcal są: różnorodne warzywa oraz owoce, których wskazane jest spożywać minimum 1000 gramów dziennie, pełnoziarniste produkty zbożowe m.in. kasza gryczana, bulgur, ryż brązowy, kasza pęczak, chleb razowy, ciemny makaron, płatki owsiane, żytnie i jęczmienne, nasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, gorszek zielony, produkty mleczne o zawartości 1,5-2 procent tłuszczu: mleko, jogurt, kefir, maślanka, twaróg, serek ziarnisty lekki, niskotłuszczowa mozzarella, chude mięso drobiowe i ryby, chude wędliny drobiowe, niewielkie ilości orzechów i oleju roślinnego, jaja, a zwłaszcza samo białko jaja. Dieta 1200 kcal jest trudna do stosowania pod względem psychicznym, ponieważ stale towarzyszące uczucie głodu zaburza normalne funkcjonowanie. To dieta ukierunkowana na krótkie stosowanie, najlepiej 1-2 tygodnie jako wstęp do dalszej redukcji masy ciała. Pierwsze szybkie efekty zmobilizują do dalszego przestrzegania planu, którego kaloryczność w dalszych etapach odchudzania powinna zostać zwiększona, do wartości zapewniającej 80 procent dziennego zapotrzebowania organizmu. Całodobowe zapotrzebowanie kaloryczne dla dorosłej kobiety wynosi około 2000-2300 kcal, natomiast dla mężczyzny ok. 2500-3000 kcal. Zatem skuteczna i zdrowa dieta odchudzająca dla pań, powinna dostarczać ok. 1600-1840 kcal, a dla panów 2000-2400 kcal. Dieta 1200 kcal zapewnia znacznie mniej kilokalorii, dlatego nie można stosować jej długo, bez negatywnego wpływu na zdrowie. Dieta 1200 kcal powinna być zbilansowana i pełnowartościowa, ale tego nie da się zagwarantować układając plan, o tak niskiej podaży energii. Białko jest ważnym elementem diety niskoenergetycznej również diety 1200 kcal. W standardowym planie żywieniowym powinno stanowić ok. 10-15 procent całości wartości energetycznej planu. Na dietach niskokalorycznych udział protein stanowi 20-25 procent udziału energii. Dobrze jest zadbać, aby ilość protein na diecie wynosiła ok. 1-1,5 g białka na 1 kilogram masy ciała (osoba o masie ciała 70 kilogramów, powinna spożywać ok. 70 g białka). W konstruowaniu diety niskoenergetycznej istotna jest także redukcja ilości spożywanego tłuszczu. Tłuszcze dostarczają więcej kalorii, niż węglowodany czy białko, ale nie należy ich eliminować z diety całkowicie, ponieważ są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego. Zgodnie z opinią specjalistów, tłuszcze stanowią około 30-35 procent energii w diecie przeciętnego dorosłego człowieka. W przypadku osób pozostających na diecie niskoenergetycznej udział ten może spaść do poziomu 25 procent. Nadal istotne jest zachowanie odpowiedniego balansu pomiędzy procentowym udziałem tłuszczów nasyconych a nienasyconych w diecie. Te pierwsze powinny stanowić mniej niż 7 procent podaży energii, a nienasycone ok. 18 procent. Bilans kaloryczny dopełniają węglowodany. Ich zawartość w diecie powinna wynosić ok. 50 procent. Najlepiej, aby były to węglowodany złożone pochodzące z pełnoziarnistych produktów zbożowych. Zapewniają one również błonnik, który syci i jest niezbędny dla funkcjonowania przewodu pokarmowego. Zawartość błonnika na diecie powinna wynosić minimum 25 gramów dziennie. Dieta 1200 kcal nie jest zdrowa dla każdego. Istnieje jednak kilka grup pacjentów, dla których stosowanie diety 1200 kcal może być korzystne. Wymienić należy przede wszystkim: osoby pragnące w krótkim czasie zredukować masę ciała (na przykład przed odbyciem zabiegu chirurgicznego), osoby, u których wystąpił efekt jo-jo – dieta 1200 kcal może być pierwszym etapem zwiększania kaloryczności planu żywieniowego do momentu dojścia do właściwej kaloryczności Dieta niskoenergetyczna jest przeciwwskazania dla osób: z niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy, aktywnych fizycznie, w podeszłym wieku, z chorobą nowotworową, ciężarnych i karmiących piersią, z epizodami jadłowstrętu w swojej historii choroby, cierpiących na schorzenia pogarszające działanie gospodarki energetycznej: porfiria, uszkodzenia wątroby, nerek lub trzustki, cukrzyca, ciężkie choroby serca, przebyty udar mózgu lub zawał serca w ciągu ostatnich kilku miesięcy.
Źródło:
1. https://comments.bot/thread/rMO0Y3hNS