
O mnie
Jedzenie, którym się kierujemy, ma fundamentalną wartość dla naszego życia. Nie możemy dłużej zaprzeczać, że to, co podajemy do stołu, ma wpływ na nasze zdrowie. Dużo słyszymy o żywności ekologicznej i organicznej. Czy są to te same rzeczy? Nie bardzo, zobaczmy dlaczego. Wybór jedzenia wpływa na to, jak czujemy się sprawni lub jak bardzo jesteśmy zmęczeni, wpływa na kondycję, odkładanie się tłuszczu i drobne dolegliwości, które zbyt często uważane są za normalne. Nie chodzi tylko o rodzaj jedzenia, które wybieramy, ale przede wszystkim o jego charakter. Jeśli dana żywność jest uważana za mniej szkodliwą niż inna, ale pochodzi z rolnictwa, które stosuje pestycydy lub hodowli, która przewiduje stosowanie pasz hormonalnych, potencjalnie żywność ta staje się bardzo niebezpieczna. Nie można nie doceniać pochodzenia żywności, tego skąd pochodzi i jak była uprawiana lub hodowana. Możemy dokonać ogólnego rozważenia i powiedzieć, że wszystkie pokarmy pochodzenia przemysłowego, zawierające cukry i rafinowane mąki, należy unikać, ponieważ są one zawsze szkodliwe. Z drugiej strony, konieczne jest również zwrócenie uwagi na warzywa, owoce, mięso czy ryby, które kupujemy, ponieważ masowe stosowanie produktów chemicznych, które charakteryzuje naszą erę, jest problemem, którego nie należy lekceważyć. Jak możemy to zrobić? Kto może zagwarantować, że produkt jest naprawdę wykonany zgodnie z zamysłem natury? Organiczne i biologiczne: czy to jest to samo? Żywność z kontrolowaną etykietą to dobry wybór do ograniczania szkód. Żywność ekologiczna we Włoszech posiada certyfikowany znak gwarancji, który pomaga świadomemu konsumentowi wybrać najlepszy produkt i czuć się bardziej chronionym. Żywność ekologiczna, z drugiej strony, odnosi się do wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, ale nie jest gwarancją produktu wolnego od pestycydów czy hormonów. Zamieszanie wynika z tłumaczenia terminu "organic", który dla Anglików ma taką samą wartość jak nasz organic. Dla uproszczenia, w języku włoskim istnieje tendencja do łączenia terminu organic (bezpośrednie tłumaczenie z angielskiego) z jego pierwotnym znaczeniem, które jest właśnie biologiczne. W języku włoskim to nie jest to samo, a organiczny nie jest synonimem biologicznego. Żywność ekologiczna oznacza żywność nieprzetworzoną przez przemysł, taką jak owoce, warzywa, mięso, ryby i jaja. Mówienie, że są one ekologiczne, ponieważ są ekologiczne, nie jest prawdą. Certyfikacja ekologiczna, która jest kontrolowana przez prawo, jest przyznawana tylko tym przedsiębiorstwom, które przestrzegają określonych kryteriów w rolnictwie lub hodowli. Wybieraj zdrową żywność! W związku z tym nie możemy wykluczyć, że możliwe jest znalezienie żywności ekologicznej, która może być uznana za zdrową. Pomyśl o zaufanym rolniku lub hodowcy, który karmi swoje zwierzęta wyłącznie produktami naturalnymi, na świeżym powietrzu i bez stosowania hormonów wzrostu. Z pewnością trudniej jest dotrzeć do szerokiej publiczności bez certyfikatu, który gwarantuje ekologiczną (a więc zdrową) żywność. Aby być sprawiedliwym, powinniśmy również dodać, że tempo życia na tej planecie sprzyja masowej produkcji substancji toksycznych, które są nieustannie uwalniane do powietrza i naszych warstw wodonośnych. Deszcze same w sobie zawierają niestety pozostałości zanieczyszczeń i nie da się ich ograniczyć ani zapobiec zatapianiu się warstw wodonośnych w ziemi. Ostateczny wybór musi być jednak świadomy i w miarę możliwości ograniczać szkody.
Podpis