Joniterplate
 
Notifications
Clear all
Joniterplate
Joniterplate
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-04-06
New Member

O mnie

Czy wiesz, że guarana jest - inaczej mówiąc - rośliną o nazwie paulinia guarana? Co więcej - jej etymologia wywodzi się od napoju o gorzkim oraz kwaśnym smaku, przyrządzanego przez plemię Guarani właśnie z jej nasion. Z nazwy jest Ci z całą pewnością znana, ale czy wiesz, jakie właściwości oraz zastosowanie ma guarana? Guarana, tudzież Paulinia guarana jest również nazywana ciernioplątem, a także osmętą. Jest to roślina, która pochodzi z rodziny mydleńcowatych. Spotkać ją można między innymi w dorzeczu Amazonki oraz w Brazylii. Guarana dzieli się na pokrój, liście, kwiaty oraz owoce (nasiona). Warto także wiedzieć, iż w dorzeczu Amazonki jest wykorzystywana jako środek płatniczy w handlu. Przez Indian, którzy zamieszkują tamtejsze lasy deszczowe jest określana jako "dar od Boga" oraz "eliksir młodości". Posiada niezwykłe właściwości zdrowotne, a jej nasiona są źródłem kofeiny, która działa między innymi pobudzająco, stymulująco, rozgrzewająco, a także przeciwbólowo. Co ciekawe - guarana zmniejsza również uczucie głosu oraz pragnienia. Mimo to, roślina ta jest najbardziej popularna ze względu na swoje właściwości odchudzające - najczęściej jest stosowana jako środek pomagający zrzucić zbędne kilogramy. Guarana pozwala w znacznie szybszym tempie spalić tkankę tłuszczową, a dodatkowo - za sprawą kofeiny - odpowiednio wydatkuje energię, co przyczynia się do redukcji masy ciała. Co najważniejsze, zmniejsza ona ryzyko wystąpienia zarówno zawałów, jak i udarów. Często mówi się również o niezwykłych wręcz działaniach przeciwnowotworowych oraz psychostymulujących, jednak ostatecznie wciąż nie zostały one potwierdzone. Guarana zawiera trzy kluczowe składniki: kofeinę; teobrominę; teofilinę. Dwa ostatnie to związki pokrewne, jednak najsilniejsze działanie wśród nich posiada kofeina, która potrafi pobudzać organizm do działania w stanach zmęczenia, a także wyczerpania zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Co najważniejsze - kofeina zawarta w guaranie przyczynia się także do większego wydzielania przez organizm adrenaliny, a także tak zwanego hormonu szczęścia - serotoniny. Oznacza to w praktyce, iż pobudzony zostaje ośrodkowy układ nerwowy, a serce pracuje znacznie szybciej. Kofeina poprawia również koncentrację oraz wspomaga pamięć, dlatego też jest chętnie stosowany przez osoby pracujące umysłowo, a także studentów oraz maturzystów. Guarana zawiera znaczącą ilość kofeiny - od czterech nawet aż do sześciu procent, tym samym więcej od nasion kawy. Osoby, które borykają się z kłopotami żołądkowymi i nie mogą pić kawy, wówczas decydują się na stosowanie guarany. Guarana, a także produkty z jej dodatkiem są stosowane przede wszystkim przy: zaburzeniach koncentracji oraz pamięci, bólach głowy, bądź migreny, osłabionej odporności, depresji, w trakcie sytuacji stresowych oraz stanów nerwicowych, dolegliwościach obejmujących krążenie krwi, przy powrocie do zdrowia; po przebytych chorobach oraz operacjach. Dodatkowo, guaranę stosuje się również podczas diet oraz chęci zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Często także jest brana pod uwagę jako produkt oczyszczający organizm. Posiada ona bowiem właściwości antyoksydacyjne oraz wzmacniające układ odpornościowy. Ciekawostka, czy wiesz, że z nasion guarany produkuje się również wyciąg alkoholowy, który posiada właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze? Roślina ta występuje najczęściej w charakterze tabletek, bądź kapsułek, jednakże coraz bardziej znana jest guarana mielona, z której można zrobić między innymi nalewkę, dodając do niej spirytus oraz wodę. Tak przygotowany, gotowy napar należy pić po czterdzieści kropli po trzy razy dziennie przed, bądź po każdym posiłku (śniadaniu, obiedzie oraz kolacji). Nalewka z guarany pomaga leczyć nadmierną senność, brak koncentracji oraz uciążliwe zmęczenie. Guarana mielona jest także stosowana do przygotowywania gorących naparów. Co więcej, jej nasiona są stosowane do wyrobów napojów energetycznych, a także piwa guaranowego oraz leków nasercowych, bądź kapsułek w charakterze suplementu diety. Nasiona guarany są usuwane z wnętrza rośliny dopiero po 2-3 dniach fermentacji, a w późniejszym czasie ogrzewa się je, aby osiągnąć dziewięć procent wilgoci. Na końcu, są one mielone na drobny proszek. Jest to proces ciężki, jednakże guarana - za sprawą swoich właściwości - jest tego warta. Guarany nie mogą stosować osoby, które zmagają się między innymi z chorobami serca, cukrzycą, nadciśnieniem, chorobą wrzodową, osteoporozą, a także refluksem. Jest także odradzana kobietom będącym w ciąży oraz karmiącym piersią. Guarana nie bez powodu jest nazywana przez Indian afrodyzjakiem. Posiada liczne właściwości oraz zastosowania, a co więcej - jest przykładem, iż medycyna ludowa oraz XXI wiek idą ze sobą w parze.

 

Źródło:

1. https://telegram.dog/BioTrendyPL/161

2. https://tx.me/BioTrendyPL/161

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan