
O mnie
Sposobów na odchudzenie jest całe mnóstwo, tak samo, jak produktów spożywczych, które mają wspomóc ten proces. Jednym z takich produktów jest afrykańskie mango. Owoc ten od wieków znany jest w Afryce i wykorzystywany jako wysokoenergetyczne pożywienie. Dziś popularność mango z Afryki dotarła aż do Polski. Znane są przede wszystkim pestki tego owocu, które mają silne działanie odchudzające. Mają one również pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi. Zobacz, czy afrykańskie mango faktycznie może pomoc w odchudzaniu. Afrykańskie mango (inaczej nazywane dzikie mango, diką, ogbono) jest roślina z rodziny irvingia gabonensis. Roślina ta to wiecznie zielone drzewo o wysokości ok. 40 centymetrów, które rodzi jadalne owoce. Afrykańskie mango rośnie w lasach tropikalnych Afryki i znane jest od bardzo długiego czasu. Przez wieki przez Afrykańczyków było wykorzystywane jako składnik na galaretki i dżemy. Afrykańskie mango jada się też na surowo. Afrykańczycy spożywali owoc oraz jego pestki, które można dodatkowo grillować, a w formie sproszkowanej dodać do zupy. W Polsce afrykańskie mango znane jest przede wszystkim jako preparaty african mango. Wykonuje się je z pestek tej roślin, czyli tzw. orzechów mango. Najbardziej znaną z właściwości afrykańskiego mango jest działanie odchudzające. Zwolennicy tego preparatu przypisują mu niemal cudowne właściwości pomagające szybko i łatwo zrzucić zbędne kilogramy. Odchudzanie z afrykańskim mango ma być tak łatwe, ponieważ preparat z pestek wykazują właściwości usprawniające działanie przewodu pokarmowego, stabilizuje poziom cukru we krwi, podnosi energię, obniża cholesterol, spala tkankę tłuszczową oraz dostarcza do organizmu wielu witamin i mikroelementów. Chociaż lista właściwości afrykańskiego mango jest bardzo długa, to należy pamiętać, że żadne z tych działań nie zostało potwierdzonych przez badania. Naukowcy sugerują natomiast, że mango afrykańskie może pomagać w odchudzaniu dzięki temu, że zawiera duże ilości błonnika i włókien owocowych. Sprawia to, że regularnie spożywany owoc faktycznie usprawnia pracę układu pokarmowego oraz może zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi. Trzeba jednak obiektywnie zaznaczyć, że zarówno błonnik, jak i włókna owocowe nie są unikatowymi składnikami. Znaleźć można je wielu innych o wiele tańszych owocach np. pomarańczach, jabłkach czy gruszkach. Nie oznacza to jednak, że mango samo w sobie jest niezdrowym czy nie wartym uwagi owocem. Faktycznie może ono wspierać proces odchudzania, a także przyczynia się do ochrony wątroby i chromosomów podczas zatrucia toksynami. Badania naukowe wykazują również, że mango afrykańskie może leczyć zaburzenia metaboliczne np. insulinoodporność czy cukrzyce. Leki na te schorzenia na bazie mango afrykańskiego już zostały wyprodukowane. Źródło: https://www.youthreporter.eu/de/profil/African_mango/
Podpis