O mnie
Szafran, krokus (Crocus sativus L.) należący do rodziny Iridaceae (kosaćcowate) jest rośliną, z której obecnie uzyskuje się najdroższą przyprawę kuchenną na świecie. Wysuszone słupki kwiatowe szafranu mają gorzkawy smak i specyficzny (zależy od odmiany) zapach, czasami określany jako grzybowy. Wysoka cena wynika z potrzeby ręcznego zbioru słupków kwiatowych, gdzie jedna sztuka surowca, czyli jeden słupek z trójdzielnym znamieniem znajduje się w jednym kwiecie rośliny. Do uzyskania jednego kilograma przyprawy należy zebrać ponad 100 000 kwiatów. Ze względu na karminowy kolor znamion słupków kwiatowych szafran nazywany jest „czerwonym złotem”. Rozpuszczony w wodzie tworzy roztwory koloru żółtego – dzięki czemu używany jest jako żółty barwnik. Oprócz zastosowania w kuchni badania naukowe wskazują, że szafran jest rośliną leczniczą i ma pozytywny wpływ na organizm. Pierwsze użycie słupków kwiatowych szafranu w medycynie datuje się na około 3600 lat temu. Od dekad stosowany był w medycynie chińskiej jako środek wykrztuśny, rozkurczowy oraz jako afrodyzjak. Naukowcy sugerują, że jednym z najistotniejszych działań szafranu na organizm może być działanie przeciwdepresyjne. Testy laboratoryjne na myszach wykazały, że szafran może działać przeciwdepresyjnie w chorobie o nasileniu łagodnym oraz umiarkowanym. Co ciekawe, ze względu na cenę surowca, do badań używane są liście rośliny. Po przeprowadzeniu dokładniejszych testów in vitro i in vivo naukowcy stwierdzili, że efekt przeciwdepresyjny wywołują safranal i krocyna. Prawdopodobnie zwiększają one w mózgu stężenie serotoniny, dopaminy i norepinefryny, dzięki czemu wykazują działanie podobne do syntetycznych leków przeciwdepresyjnych. Według danych WHO depresja jest jedną z najczęściej występujących chorób i cierpią na nią ponad 264 miliony ludzi na całym świecie. Naukowcy podkreślają, że ze względu na naturalne pochodzenie wspomnianych wcześniej substancji – mogą one w przyszłości okazać się obiecującą alternatywą dla leków pochodzenia chemicznego. Źródło: https://www.intensedebate.com/people/Szafran_uprawny
Podpis