
O mnie
Colostrum to inaczej młodziwo lub siara. Jest to gęsta, żółta wydzielina gruczołu mlekowego ssaka. Młodziwo pojawia się w trakcie ciąży (najwcześniej około 20 tygodnia) i wytwarza się przez pierwsze 24-72 h po porodzie. Po tym czasie colostrum zamienia się w mleko. Jego najważniejszą zaletą jest zawartość dużej ilości białka, kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych oraz enzymów. Jednym z najpopularniejszych colostrum jest colostrum pochodzenia bydlęcego (siara bydlęca), która zawiera ponad 250 składników aktywnych. Dzięki temu przynosi organizmowi szereg pozytywnych korzyści zdrowotnych. Colostrum jest naturalną substancją, która może stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Główne wskazania do kuracji to przede wszystkim wspieranie leczenia chorób serca, otwartych ran, alergii, podwyższony wysiłek fizyczny oraz infekcje bakteryjne oraz wirusowe. Jak już wcześniej wspomniano colostrum to płyn, który wydzielany jest przez gruczoły mleczne każdego ssaka, w tym również człowieka. Jednak w przemyśle wykorzystuje się głównie młodziwo krów, kóz oraz owiec. Wydzielina powstaje najczęściej pod koniec ciąży (chociaż zdarza się, że pojawia się już w trakcie 6 miesiąca) i produkowana jest przez organizm maksymalnie 72 godziny po porodzie. Warto wiedzieć, że do lat 60 XX wieku sądzono, iż nie ma żadnej różnicy między mlekiem matki, a mlekiem sztucznym. Dopiero początkiem lat 70 odkryto, że w produkowanym przez kobietę pokarmie znajdują się substancje aktywne immunologicznie. Dzięki szeregu przeprowadzonych badań odkryto, że szczególnie cenne jest colostrum, które dzisiaj kupić można w każdej dobrej aptece oraz sklepie z ekologiczną żywnością. Wiadomo, że nie sprzedaje się siary produkowanej przez człowieka, ale przez inne ssaki (krowy, kozy). Siara charakteryzuje się żółtą barwą, gęstą wydzieliną oraz lekko kwaśnym odczynem (ph=6,4). Najważniejszą zaletą colostrum jest zawartość swoistych przeciwciał klasy IgG: laktoferyny, lizozymu oraz laktoperoksydazy. Lizozym to białko, którego zawartość w młodziwie jest kilka razy wyższa, aniżeli w mleku ssaków w późniejszym okresie - ma silne działanie przeciwbakteryjne. Laktoferyzyna jest białkiem z grupy transferryn, wiąże jony żelaza, w związku z czym nie są one dostępne dla patogennych bakterii. Laktoperoksydaza natomiast działa utleniająco na wiele struktur patogenów, co sprawia, że utrzymana jest czystość mikrobiologiczna mleka. Ponadto w siarze znajdziemy białka serwatkowe oraz kazeinowe, które stanowią około 60% suchej masy colostrum. Znajduje się w nich aż 19 aminokwasów egzogennych. Immunoglobuliny to przeciwciała zawarte w młodziwie, jakie chronią organizm przed czynnikami chorobotwórczymi. Laktoalbumina ma działanie przeciwbakteryjne. W colostrum laktozy jest zdecydowanie mniej, niż w mleku, które wydzielane jest później, niemniej jednak jest to wystarczające do zagwarantowania energii tkankom, narządom oraz regulacji składu mikroflory jelitowej. Istotnym składnikiem są również cytokiny oraz hormony, których zadaniem jest pobudzenie bodźców do wzrostu organizmu. Nie można również pominąć faktu, że w colostrum znajdują się składniki mineralne (fosfor, potas, magnez, sód oraz wapń), które pełnią rolę regulacyjną oraz strukturalną, a także witaminy (A, B1, B2, B6, C, E), one z kolei wspomagają procesy indukowane przez biologiczne składniki aktywne zawarte w colostrum. Oprócz tego w siarze bydlęcej (obecnej głównie na rynku) znajdziemy węglowodany oraz pochodne kwasów nukleinowych. Dzięki tak wielu właściwościom siara cieszy się coraz większą popularnością i wykorzystywana jest do szeregu kuracji. Badania potwierdziły, że związki wchodzące w siarę bydlęcą są takie same, jak te które wchodzą w siarę ludzką. Istotną zaletą jest działanie przeciwalergiczne (minimalizowanie alergii na roztocza domowe, pyłki) oraz przeciwbakteryjne. Ponadto siara może wzmacniać kości oraz polepszać stan bariery jelitowej. Nie można również pominąć faktu, że ma ona zdolność do przyśpieszania procesu gojenia oraz może wspomagać obniżanie ciśnienia krwi. Colostrum jest substancją w pełni naturalną, dlatego uzupełnienie nim swojej codziennej diety jest bezpieczne. Preparaty z siarą bydlęcą powinny nas zainteresować szczególnie w okresie wzmożonych infekcji, albowiem wzmacnia ona odporność i doskonale działa przy antybiotykoterapii. Młodzik to również odpowiedni produkt dla osób chcących wesprzeć organizm w obniżaniu ciśnienia krwi, zapobiec wrzodom, a także wzmocnić kości. Hydrolizaty białka wspomagają obniżanie ciśnienia krwi, tym samym siarę bydlęcą spożywać mogą osoby zmagające się z problemami układu krążenia. Dzięki dużej zawartości peptyd i kazeiny siara zapobiega rozwojowi próchnicy oraz demineralizacji szkliwa zębów. Zachorowanie na wrzody jest zmniejszone, albowiem produkt charakteryzuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi.. Ponadto produkt ten jest odpowiedni także dla osób, które chcą poprawić swoją pamięć (szczególnie osoby starsze). Regularne stosowanie colostrum zaleca się również osobom, które uprawiają aktywnie sport, albowiem obniża on procesy zapalne w organizmie oraz ma działanie anaboliczne, które przekłada się na rozbudowę, a także wzmocnienie masy mięśniowej. Siara ma także zdolność do poprawy stanu bariery jelitowej – odbudowuje połączenia bariery, ożywia mikrokosmki oraz zmniejsza stan dysbiozy. Jest ona polecana również osobom, które zmagają się z głębokimi i niezwykle problematycznymi ranami. Warto dodać, że siara bydlęca oprócz wykorzystania w medycynie może być stosowana również w kosmetologii. Rekomenduje się ją osobom z trądzikiem oraz mającym problemy ze skórą głowy. Jego regularne stosowanie pozwala na zmniejszenie stanów zapalnych głowy i łojotoku oraz zapobieganie tworzenia się zaskórników.
Źródło:
1. https://telegram.dog/BioTrendyPL/662
Podpis