Dionizaterowie
 
Notifications
Clear all
Dionizaterowie
Dionizaterowie
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-04-18
New Member

O mnie

L-arginina to “nowy” cudowny suplement. Ma wspomagać pracę serca, budowę masy mięśniowej i poprawiać samopoczucie. L-arginina rzeczywiście jest jednym z kluczowych związków w organizmie, który wpływa na jego całe funkcjonowanie, jednak czy jego suplementacja jest rzeczywiście potrzebna? Poniżej znajdziesz odpowiedź na wszystkie najczęstsze pytania dotyczące L-argininy. L-arginina to aminokwas, który może być wytwarzany w organizmie z kwasu glutaminowego i proliny. Pod tym względem związek ten jest endogenny. Zdarza się jednak, że w wyjątkowych sytuacjach organizm traci możliwość syntezy L-argininy i konieczne jest zwiększenie jej dostarczania wraz z pokarmem. Znaczenie L-argininy w organizmie jest ściśle związane z faktem, że bierze ona udział w wytwarzaniu NO (tlenek azotu). Związek ten pozytywnie wpływa na działanie całego układu krwionośnego - między innymi uszczelnia naczynia krwionośne. Obecność L-argininy w organizmie chroni więc przed chorobą wieńcową oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Co więcej, L-arginina sprzyja pracy grasicy i dojrzewaniu komórek odpornościowych, przez co korzystnie wpływa na działanie układu immunologicznego. Ten aminokwas ma również znaczenie przy regeneracji tkanek - zarówno miękkich, jak i twardych. Dzięki temu wspomaga proces gojenia rak, ale także zrastania kości. Ma to związek z tym, że arginina pomaga w procesie dzielenia komórek. Ważną kwestią jest również fakt, że związek wspiera budowę tkanki mięśniowej, zapewniając właściwą sylwetkę. L-arginina reguluje także wydzielanie wielu hormonów, a zwłaszcza hormonu wzrostu. Wreszcie - związku używa się w stomatologii. Roztwór L-argininy jest z powodzeniem stosowany w leczeniu nadwrażliwości zębów. Niedobór L-argininy jest stosunkowo rzadką przypadłością. Jest tak przede wszystkim dlatego, że organizm posiada zdolność do jej samodzielnej produkcji. Udowodniono jednak, że z wiekiem wydajność jej tworzenia jest coraz mniejsza. Również wcześniaki mają upośledzoną funkcję syntetyzowania L-argininy. Niedobór tego aminokwasu może pojawić się także przy wycieńczeniu organizmu wynikającym z ubogiej diety. Zbyt mała ilość L-argininy w organizmie może prowadzić do zachwiania wydzielania insuliny. Oprócz tego zaburzeniom może ulec metabolizm tłuszczów w wątrobie, prowadząc do uszkodzenia tego organu. Niedobór aminokwasu prowadzi również do nieprawidłowości w tkance mięśniowej, a przy przedłużającym się deficycie, nawet do jej zaniku. W związku z faktem, że arginina wpływa na syntezę NO - cząsteczki kluczowej dla prawidłowego działania układu krwionośnego - jej brak może doprowadzić do chorób serca. Pewne ilości L-argininy są produkowane przez ludzki organizm (oczywiście pod warunkiem, że w organizmie znajdują się odpowiednie ilości proliny i kwasu glutaminowego, z których jest syntetyzowana). Ilości te mogą być jednak niewystarczające do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Z tego względu trudno jest jednoznacznie określić, czy L-arginina jest aminokwasem endo- czy egzogennym. Na szczęście ludzki organizm ma zdolność przyswajania L-argininy z pokarmu. Dobrą wiadomością jest fakt, że związek ten można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnych. Bogatym źródłem l-argininy jest nabiał, owoce morza, a także białe i czerwone mięso. Wegetarianie mogą ją znaleźć we wszystkich typach orzechów i nasion, produktach pełnoziarnistych, granoli, ciecierzycy oraz soi. Zbilansowana dieta nie wymaga suplementacji L-argininą, ponieważ jest ona dobrze przyswajalna z pokarmu. W organizmie człowieka arginina odpowiada za szereg właściwości. Nie tylko jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wątroby, ale też bierze udział w syntezie i uwalnianiu hormonu wzrostu. Wpływa również na rozszerzenie naczyń tętniczych. Sportowców z kolei interesują inne właściwości L-argininy, mianowicie jej wpływ na zwiększenie wydolności psychofizycznej i wzmocnienie systemu odpornościowego. Arginina ma duży wpływ na układ krwionośny w ciele człowieka. Reguluje arytmie serca i przywraca jego prawidłowy rytm. Prowadzi również do zmniejszenia śmiertelności z powodu chorób serca, w tym zawałów. Wpływa również na ciśnienie rozkurczowe i i skurczowe - poszerza światło naczyń krwionośnych, regulując ciśnienie krwi. Dzięki zmniejszeniu lepkości krwi natomiast zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, co ma największy wpływ na ograniczenie ryzyka zawałów serca. Kolejnym układem, na który wpływa arginina, jest układ pokarmowy. Aminokwas ten ma pozytywny wpływ na stan mikroflory jelitowej i wsparcie systemu odpornościowego. Znana jest również jej rola na przesiąkliwość bariery jelitowej, co oznacza, że chroni zachowanie ciągłości bariery jelitowej nawet przy dużym wysiłku fizycznym. Mniej znaną właściwością argininy jest z kolei jej wpływ na metabolizm - stymuluje hormon wzrostu i obniża zawartość tkanki tłuszczowej, wspierając starania w uzyskanie zgrabnej sylwetki. L-arginina a potencja to bardzo często stosowane zestawienie. Uważa się bowiem, że aminokwas ten może być naturalnym lekiem na problemy z potencją i płodnością. Wynika to z dwóch faktów. Po pierwsze, arginina wpływa na produkcję nasienia, co ma bezpośrednie przełożenie na płodność mężczyzny. Po drugie natomiast, aminokwas ten uważamy jest za zdolny do rozwiązania problemów ze wzwodem w sytuacjach jego braku lub wystarczającej jakości. Tym samym arginina na potencję to lekarstwo jedno z bardziej skutecznych, a bez wątpienia tańszych i bezpiecznych. Arginina jest prekursorem tlenku azotu, wobec czego odgrywa ogromną rolę między innymi w pracy układu krążenia. Stosowana zewnętrznie wpływa pozytywnie na przyspieszenie procesu gojenia chorego i podrażnionego naskórka. Ze względu na fakt, że działa jako środek poprawiający ukrwienie, wykorzystywana jest w produkcji preparatów leczniczych i pielęgnacyjnych, zwłaszcza podczas wytwarzania wcierek i szamponów do włosów słabych. Bywa również składnikiem kosmetyków dedykowanych skórze atopowej, podrażnionej i suchej. Najczęściej arginina trafia jednak do preparatów na wzmocnienie i przyspieszenie wzrostu włosa, gdyż oddziałuje ona bezpośrednio na jego korzeń i przeciwdziała łysieniu. Substancja ta w kontekście stosowania na skórę działa zatem nawilżająco, regenerująco, wygładzająco i łagodząco. Pobudza także syntezę kolagenu, czym ujędrnia i uelastycznia tkanki skórne, redukując widoczność efektów starzenia się komórek. W wysokim stężeniu arginina działa również jak peeling enzymatyczny, przez co złuszcza i wygładza naskórek. W przypadku stosowania argininy na włosy możemy dostrzec takie rezultaty, jak zwiększenie objętości i puszystości fryzury, wzmocnienie włosów wypadających, pobudzenie cebulek do wzrostu, zapobieganie elektryzowaniu włosów, poprawa elastyczności włosa, zwiększenie przyswajalności składników odżywczych z kosmetyków wskutek rozgrzania skóry i usprawnienia dopływu krwi do naczyń krwionośnych, a także normalizowanie pracy komórek skóry głowy.

 

Źródło:

1. https://telegram.me/BioTrendyPL/523

2. https://t.me/BioTrendyPL/523

3. https://tttttt.me/BioTrendyPL/523

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan