Remportowie
 
Notifications
Clear all
Remportowie
Remportowie
Grupa: Zarejestrowany
Dołączył: 2021-04-21
New Member

O mnie

Co to jest CLA? Sprzężony kwas linolowy to nazwa nadana grupie związków chemicznych występujących w kwasie tłuszczowym zwanym kwasem linolowym. Głównymi źródłami CLA w naszej diecie to pełnotłuste produkty mleczne, masło oraz wołowina. Chociaż większość ludzi mylnie myśli o tych produktach jako "niezdrowych" źródłach tłuszczów nasyconych, zapewniają one także niezbędny sprzężony kwas linolowy, który jest rodzajem tłuszczu wielonienasyconego – niezbędnego w naszej diecie. Nasz organizm potrzebuje wszystkich trzech rodzajów tłuszczów (tłuszczów nasyconych, wielonienasyconych oraz jednonienasyconych) aby mógł prawidłowo funkcjonować, ponieważ każdy z tych tłuszczów spełnia inna funkcję, od procesów trawiennych aż do prawidłowej pracy mózgu. Kwas linolowy jest kwasem nienasyconym należącym do grupy omega-6, zaliczanym do tzw. egzogennych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że jest on niezbędnym składnikiem diety i musi być dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem, ponieważ nie jest on samoczynnie wytwarzany przez organizm. Głównym źródłem kwasu linolowego są oleje roślinne, szczególnie olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, kukurydziany i sojowy. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), do których należy kwas linolowy, pełnią w organizmie ważne funkcje: uczestniczą w wielu przemianach biochemicznych oraz w regulacji czynności fizjologicznych. Kwas linolowy może również mieć korzystny wpływ na skórę, co jest wykorzystywane w produkcji kosmetyków. Niedobór kwasu linolowego spotyka się rzadko. Może on wystąpić u dzieci karmionych mlekiem odtłuszczonym oraz u chorych, u których stosuje się dietę pozbawioną tłuszczów. W przypadku niedoboru kwasu linolowego obserwuje się zaburzenia funkcjonowania gruczołów łojowych oraz spowolnienie procesów regeneracji skóry, w tym suchość i szorstkość skóry, zaburzenia w keratynizacji naskórka oraz zwiększenie łamliwości włosów i paznokci. Niedobór kwasu linolowego może doprowadzić do różnego rodzaju schorzeń, między innymi do łuszczycy, rumienia, egzemy, rybiej łuski oraz atopowego zapalenia skóry. Sprzężony kwas linolowy (CLA) – pochodna kwasu linolowego występująca w mleku krowim i produktach mlecznych. Obecnie prowadzi się badania naukowe nad rolą sprzężonego kwasu linolowego (CLA) w prewencji chorób nowotworowych, chorób serca, cukrzycy oraz wspomagania odchudzania i utrzymywania prawidłowej masy ciała. Jednak ich wyniki nie pozwalają jeszcze na wyciąganie jednoznacznych wniosków. W wielu badaniach wykazano, że CLA pomaga w utracie tkanki tłuszczowej, dlatego w swojej skoncentrowanej formie jest jednym z najpopularniejszych suplementów odchudzających na świecie. Sprzężony kwas linolowy pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej wpływając na metabolizm energetyczny, mechanizm regulacji masy tkanki tłuszczowej oraz naturalny proces programowanej śmierci komórki (apoptozę). Jedno z badań wykazało, że wprowadzenie suplementacji kwasem tłuszczowym CLA (3-4 gramów dziennie) u osób z nadwagą i otyłością zmniejszyło masę tkanki tłuszczowej i zwiększyło beztłuszczową masę ciała. Inne przeprowadzone badania wykazały podobne wyniki. Co więcej, wykazano również, że CLA nie wywiera niekorzystnego wpływu na stężenie lipidów we krwi, odpowiedź insulinową i stany zapalne u osób z nadwagą oraz otyłością. Jednym z możliwych potencjalnych mechanizmów, dzięki którym CLA zmniejsza masę tkanki tłuszczowej może być zmniejszenie poboru energii lub zwiększenie wydatków na energię. Są pewne dowody na to, że istnieje odwrotna zależność między spożyciem CLA w czyjejś diecie a ryzykiem cukrzycy. Hipoteza zakłada, że ​​CLA może uczestniczyć w regulacji insuliny. Wiemy również, że najlepsze źródła żywności CLA, w tym tłuszcze nasycone, takie jak masło lub wołowina, mogą stabilizować poziom cukru we krwi i pomagać komuś w utrzymaniu diety o niskiej zawartości węglowodanów, która jest korzystna w zwalczaniu cukrzycy. Sprzężony kwas linolowy wykazuje działanie wzmacniające odporność oraz działanie przeciwrakowe. Kwas tłuszczowy CLA obecny w produktach bogatych w tłuszcze nasycone może przynieść nam wiele dobrego, od kontroli poziomu cukru we krwi do regulacji hormonów po naturalną profilaktykę nowotworową. Badania wielokrotnie pokazują, że jakość kwasów tłuszczowych w czyjejś diecie jest bardzo ważna dla zmniejszenia całkowitego ryzyka zachorowania na raka, a sprzężony kwas linolowy okazał się sprzyjający zdrowiu na kilka sposobów, szczególnie obniżając stany zapalne. Obniżenie stanów zapalnych w organizmie jest oznaką mniejszego uszkodzenia wolnych rodników, które wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka. Badania nad wpływem sprzężonego kwasu linolowego w zapobieganiu rakowi piersi są nieco sprzeczne, ale niektóre badania sugerują, że wyższe spożycie CLA z naturalnej żywności wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi. Inne wyniki badań sugerują, że może to być korzystne w walce z rakiem narządów trawiennych i może poprawić detoksykację dzięki lepszej pracy wątroby.

 

Źródło:

1. https://comments.bot/thread/aHtoNLfY6

2. https://www.dermandar.com/user/Kwas-linolowy-CLA/

3. https://www.shadertoy.com/user/Kwas_linolowy_CLA

Portale społecznościowe
Aktywność użytkownika
0
Forum Posts
0
Tematy
0
Pytania
0
Odpowiedzi
0
Pytanie Komentarze
0
Polubień
0
Otrzymał polubień
0/10
Ocena
0
Blog Posts
0
Blog Comments
Share:
Scarpehogan