
O mnie
Cholesterol chemicznie należy do lipidów z grupy steroidów i jest składnikiem budującym błony komórkowe. Wpływa na stabilizację komórki i decyduje o wielu jej właściwościach. Ponadto cząsteczka ta stanowi prekursor do budowy kwasów żółciowych, hormonów steroidowych (kortyzon, progesteron, testosteron, estrogeny), witaminy D i jej metabolitów. W organizmie człowieka występuje zarówno w tkankach jak i w osoczu krwi. Cząsteczka cholesterolu nie rozpuszcza się we krwi i jej transport odbywa się w połączeniu ze specjalnymi białkami. Powstałe lipoproteiny odpowiadają za dostarczanie cholesterolu do komórek, a jego nadmiaru z powrotem do wątroby. Cholesterol pozyskiwany jest z pożywienia. Jego duża ilość znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego (tłusty nabiał) i w mięsie, głównie czerwonym. Zakłada się, że z pokarmem zjadamy od 300 do 500 mg cholesterolu na dobę. Drugie źródło tego składnika to synteza egzogenna, która zachodzi głównie w wątrobie, ale także w jelitach i w skórze. W jej wyniku powstaje od 700 do 900 mg cholesterolu dziennie. Link: https://www.researchgate.net/deref/https%3A%2F%2Fwww.biotrendy.pl%2Fcholesterol%2Fnajczesciej-wybierane-cholesterol%2F