
O mnie
Jagody goji, czyli owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity lub szkarłatny, rosną w umiarkowanym i podzwrotnikowym klimacie Chin, Tybetu i Mongolii. Najczęściej w sklepach spotykamy je w formie suszonej. W niektórych sklepach dostępny jest też naturalny sok z jagód goji. Jakie składniki odżywcze i właściwości zdrowotne mają owoce goji? Gdzie można kupić jagody goji i ile kosztują? Ile można ich spożyć dziennie? W jaki sposób można je wykorzystać w kuchni? Jagody goji pochodzą z Azji, duże uprawy znajdują się w Chinach, w okolicach Tybetu oraz w Mongolii. Uważa się, że ich nazwa pochodzi z obszaru Gojal, gdzie kolcowój chiński rósł szczególnie dobrze. Inne nazwy tego produktu to owoce życia i witalne jagody. Brytyjczycy i Amerykanie określają je jako wilcze jagody. W Polsce ta nazwa zarezerwowana jest dla trującej rośliny i warto unikać tego stwierdzenia. Jagody goji są wykorzystywane w azjatyckiej medycynie od ponad 2500 lat. Bywają uważane za czerwone diamenty Wschodu i superfoods. Jagody goji zawierają wiele składników odżywczych. W jagodach goji znajdziemy witaminy, minerały i 19 aminokwasów, spośród których 8 nie jest produkowanych przez organizm ludzki. W dodatku jagody Goji zawierają: żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor, selen, witamina C, witamina E, witaminy z grupy B, beta-karoten, kwasy tłuszczowe, błonnik. Udowodniono występowanie wszystkich tych drogocennych składników w jagodach goji, ale istnieją różnice w ich ilości. Niemalże każde źródło podaje inne informacje na ten temat. Niektórzy twierdzą, że w 100 gramach suszonych owoców jest jej 2500 mg. W świeżych natomiast 148 mg. Inni twierdzą, że w suszonych jagodach są śladowe ilości witaminy C. Można też znaleźć stwierdzenia, że ilość witaminy C nie przekracza 20 mg. W jednej papryce jest 90 mg tej witaminy. Jagody goji są znane w chińskiej medycynie od stuleci, ale w Polsce dopiero niedawno zaczęto stosować te owoce w formie suplementów diety. W Chinach znana jest legenda o człowieku, który codziennie jadł owoce goji i przeżył 252 lata. Jagody goji - wpływ na oczy Udowodniono , że właściwości jagód goji korzystnie wpływają na wzrok. Zeaksantyna zawarta w składzie chroni oczy przed szkodliwym działaniem ostrego światła i promieniowania UV. Luteina natomiast poprawia komfort widzenia, a także zmniejsza ryzyko powstania zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Luteina i zeaksantyna mają także właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią siatkówkę oka przed działaniem wolnych rodników. Jagody goji - wpływ na wątrobę Owoce goji oczyszczają wątrobę z toksyn i usprawniają proces trawienia. Naukowcy przeprowadzili badanie na myszach, które ujawniło że jagody goji ze względu na kompleks polisacharydowy zatrzymują oksydacyjne uszkodzenia wątroby, za które odpowiada dieta wysokotłuszczowa. Jagody goji - wpływ na serce i cholesterol Obecny w składzie cyperon pozytywnie oddziałuje na pracę serca i zapobiega chorobom tego narządu. Jagody goji zawierają β-sitosterol i kompleks LBP, co pozwala na zmniejszenie ilości triglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL. Jednocześnie są odpowiedzialne za wzrost stężenia dobrego cholesterolu HDL. Jagody goji a cukrzyca Badania na zwierzętach udowodniły, że jagody goji wspomagają proliferację komórek trzustki i zwiększają przechwytywanie glukozy przez tkanki obwodowe. Owoce goji zmniejszają też hiperglikemię u cukrzyków. Obecny jagodach kompleks LBP poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza insulinooporność. Jagody goji a nowotwór Jednym z najcenniejszych składników jagód goji jest bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który stymuluje układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Badania udowodniły, że owoce goji hamują namnażanie komórek raka żołądka (MGC-803 i SGC-7901), raka okrężnicy (SW480 i Caco-2), a także komórek raka płuc. Jagody goji hamują też rozwój nowotworu gruczołu krokowego i raka piersi o linii komórkowej MCF-7. Ponadto, doprowadzają do śmierci komórkowej wątrobiaka QGY7703 i białaczki HL-60. Jagody goji - pozostałe właściwości Owoce goji mają pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Ich regularne spożywanie pozytywnie działa na stan włosów i skóry. Zauważalne jest również zwiększenie odporności i działanie wspomagające odchudzanie. Ponadto, jagody goji spowalniają proces starzenia i z tego względu są określone jako owoce długowieczności. Ułatwiają zasypianie, uspokajają, niwelują bóle migrenowe i reumatyczne. Posiadają też błonnik pokarmowy, która ułatwia trawienie i zmniejsza dolegliwości żołądkowe. Owoce kolcowoju chińskiego są afrodyzjakiem i poprawiają potencję. Łagodzą też objawy menopauzy, dodają energii i siły. Źródło: https://comments.bot/thread/XUVcGe5Ed
Podpis