
O mnie
Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania, w którym całkowicie eliminuje się gluten zawarty zarówno w produktach naturalnych, jak i przetworzonych. Gluten jest mieszaniną białek gluteliny i gliadyny znajdujących się w pszenicy, życie i jęczmieniu. W owsie natomiast znajduje się nieco inne białko – awenina, która z dużym prawdopodobieństwem nie powoduje takich samych reakcji jak białka zbóż glutenowych. Owies jest jednak bardzo często zanieczyszczony glutenem, dlatego osobom chorym wolno spożywać jedynie certyfikowany oznaczony jako bezglutenowy. Celiakia nazywana chorobą trzewną to schorzenie autoimmunologiczne o podłożu genetycznym, w którym gluten czyni największe szkody dla organizmu. Jego spożywanie prowadzi do zaniku kosmków jelitowych i zaburzeń wchłaniania składników odżywczych z pokarmu, co skutkuje wieloma różnymi problemami zdrowotnymi. Objawy celiakii mogą mieć różną postać i nasilenie. Zalicza się do nich m. in. bóle brzucha, niedobory pokarmowe, niski wzrost, afty, zmianę usposobienia, depresję, ciągłe zmęczenie. Jedyną metodą leczenia jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie. Link: https://www.researchgate.net/deref/https%3A%2F%2Fwww.biotrendy.pl%2Fproduct-attribute%2Fbezglutenowe%2F