
O mnie
Irvingia Gabonensis to suplement diety pozyskiwany z nasion owoców mango afrykańskiego rosnącego powszechnie na terenach Afryki Wschodniej. Znany jest głównie ze względu na potencjalne działanie wspierające redukcję nadmiernej tkanki tłuszczowej, jednak oprócz tego posiada inne walory, wpływając między innymi na stabilizację gospodarki cukrowej. Interesujący jest fakt, iż zastosowanie w różnych celach, oprócz nasion, które mogą być spożywane w formie nieprzetworzonej, stosowane do produkcji suplementów, znajdują również inne fragmenty tej rośliny – mięsista część owocu jest konsumowana dla orzeźwienia i wykorzystywana do przygotowania soków, dżemów czy wina, zaś korzeń i liście są stosowane do produkcji tradycyjnych produktów leczniczych. Owoc mango afrykańskiego nie niesie za sobą dużej wartości energetycznej – 86 kcal. W głównej mierze składa się z wody, zresztą jak większość owoców. Zawiera około 18 g węglowodanów, znikome ilości białka i tłuszczu w 100 g, pokrywa ponad 50% zapotrzebowania na witaminę C. Nasiona stanowią ponadto źródło składników witaminowo-mineralnych. Znajdziemy w nich wapń, magnez, potas, sód, żelazo czy fosfor. Stabilizacja poziomu glukozy we krwi – dzięki znaczącej zawartości frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego, Irvingia Gabonensis opóźnia czas opróżniania żołądka, zapewniając stopniowe uwalnianie cukru do krwiobiegu. Regulacja poziomu cholesterolu – poprzez wiązanie i eliminowanie wraz ze stolcem soli kwasów żółciowych, wpływa na zwiększoną konwersję cholesterolu do tychże substancji w celu uzupełnienia braków, co przekłada się na optymalizację jego stężenia. Funkcja antyoksydacyjna – działanie zapobiegające zniszczeniom w organizmie wywoływanym przez nadmiar wolnych rodników wynika z obecności alkaloidów, antocyjanów, alkaloidów, flawonoidów, tanin. Zapobieganie gromadzeniu nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej – przeciwdziałanie wystąpieniu otyłości opiera się o kilka mechanizmów działania – zmniejszanie aktywności białka PPARy, które sprzyja zyskiwaniu na wadze, promowanie wzrostu hormonu – adiponektyny, biorącej udział w metabolizmie tłuszczów oraz regulowaniu poziomu glukozy, a także cofaniu odwracaniu stanu leptynooporności. Działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne – obecność kwasu elagowego i terpenoidów pozwala na przeciwdziałanie adhezji mikroorganizmów oraz aktywacji ich enzymów. Źródło: https://logopond.com/AfricanMango/profile/370820/