
O mnie
Afrykańskie mango to owoc o wielu wartościach odżywczych. Obecnie szeroko wykorzystywany w medycynie i dietetyce, szczególnie jako składnik suplementów diety. Jego podstawową właściwością jest hamowanie łaknienia i przyspieszanie metabolizmu. Co to jest afrykańskie mango? Czy faktycznie jest rozwiązaniem dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy? Afrykańskie mango to owoc z gatunku Irvingia gabonensis. Gatunek ten występuje prawie wyłącznie na terenie wschodniej Afryki, głównie w Kongo, Nigerii, Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ugandzie. Od lat owoc ten stanowi główne pożywienie mieszkańców tych rejonów, a dziś, kiedy znamy jego zalety, używany jest w przemyśle farmaceutycznym jako lek odchudzający. Prowadzone w ostatnich latach badania pokazały dobroczynne zalety tego owocu dla zdrowia i urody. Udowodniły, że ma on właściwości odchudzające. Naukowcy, którzy prowadzili nad nim badania, wykazali, że owoc jest bogatym źródłem białka i błonnika. Przyspiesza zatem metabolizm, zwiększając i ułatwiając wypróżnienia. Miąższ mango afrykańskiego jest sycący i na długie godziny zmniejsza łaknienie. Jest przy tym bardzo smaczny, soczysty i wysokoenergetyczny, dzięki czemu unikamy podjadania między posiłkami. Co więcej, usuwa nadmiar wody z organizmu i wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn. Niektórzy naukowcy wykazują jego zdolności do spalania tkanki tłuszczowej. Wszystkie te zalety są bardzo pożądane w dietach odchudzających i procesach im towarzyszących. Afrykańskie mango jest owocem bogatym w witaminy i minerały. Zawiera antyoksydanty, czyli witaminę C i E, potrzebne w procesie zwalczania wolnych rodników, czyli spowolnienia tempa starzenia się organizmu. Miąższ zawiera również witaminę K i witaminy z grupy B, które odgrywają istotną rolę w systemie immunologicznym organizmu. To dzięki obecności witamin grupy B, organizm sprawniej spala węglowodany i lepiej radzi sobie ze spalaniem tłuszczów. Co ciekawe afrykańskie mango zawiera polifenole, które zmniejszają gromadzenie się tłuszczów. Poli fenole, pobudzają organizm do wykorzystywania zapasów tkanki tłuszczowej, co powoduje chudnięcie i spadek wagi. Mango afrykańskie słynie również z zawartości cennych dla zdrowia minerałów: wapnia, magnezu, potasu, sodu, fosforu i żelaza. https://profile.hatena.ne.jp/African_mango/
Podpis