
O mnie
Afrykańskie mango od wieków wykorzystywane jest w Afryce jako wysokoenergetyczne pożywienie. Od jakiegoś czasu bardzo popularne stały się też ekstrakty z pestek tego owocu, którym przypisuje się silne działanie odchudzające i obniżające cholesterol. Mimo początkowych zachwytów nad suplementami diety zawierającymi tak zwane african mango część lekarzy zaczęła mieć poważne wątpliwości co do jego działania. Badania ujawniły, że stosowanie tej rośliny często wiąże się z poważnymi skutkami ubocznymi. Afrykańskie mango, zwane również dzikim mango, diką lub ogbono, to roślina sklasyfikowana jako Irvingia gabonensis. Jest to wiecznie zielone, dorastające do 40 m drzewo o jadalnych owocach pochodzące z lasów tropikalnych Afryki. Od dawna ceni się tam jego walory kulinarne – owoce jedzone są na surowo oraz przetwarzane na galaretki i dżemy. Natomiast nasiona spożywa się na surowo czy grillowane, a w formie proszku dodaje się je do zupy, aby zagęścić ich wartość odżywczą. Producenci suplementów african mango najczęściej przypisują mu niemal cudowne właściwości – ma ono usprawniać działanie przewodu pokarmowego, stabilizować poziom cukru we krwi, podnosić poziom energii, obniżać cholesterol, spalać tkankę tłuszczową i dostarczać wielu witamin i mikroelementów. Przeprowadzone dotychczas badania nie potwierdziły wyjątkowości tego owocu. Wielu naukowców sugeruje, że jego efekty związane są z dużą ilością błonnika i włókien owocowych, które usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego i obniżają poziom cholesterolu. Substancje te można znaleźć w wielu innych, powszechnie dostępnych i o wiele tańszych owocach, takich jak jabłka, gruszki czy pomarańcze. Nie należy jednak zupełnie odrzucać możliwości, jakie daje zastosowanie surowców zielarskich z dzikiego mango. Według przeprowadzonych na szczurach badań ekstrakty alkoholowe z jego liści wykazały działanie chroniące wątrobę i chromosomy podczas zatrucia toksynami. Trwają również badania nad możliwością wykorzystania ekstraktów z mango afrykańskiego w leczeniu zaburzeń metabolicznych, w szczególności cukrzycy i insulinooporności. Wstępne wyniki były na tyle zadowalające, że możliwe jest, że zostanie wyprodukowany lek na bazie tej rośliny. Otrzymywane wyniki badań odnośnie tego, czy african mango działa na odchudzanie, są ze sobą sprzeczne. Podczas gdy część z nich sugeruje wyraźny spadek masy ciała (nawet do 5%), to nie zauważono zmian przekraczających poziom placebo. Większość autorów dokonujących analiz przeprowadzonych badań jest jednak zdania, że nie ma dowodów na odchudzające działanie rośliny. Źródło: https://www.shadertoy.com/user/African_mango
Podpis