
O mnie
Miąższ afrykańskiego mango wykorzystywane jest przez miejscową ludność do produkcji dżemu, galaretki i soku. Często jest też dodawane jako dodatek do deseru. Liście są wykorzystywane przez rolników jako pokarm dla zwierząt gospodarskich, a drewno do produkcji lasek i podpór dla dachów krytych strzechą. Dojrzałe owoce afican mango są zielone, miękkie, soczyste i jasnopomarańczowe. Są średniej wielkości, mają dość grubą skórkę, która łatwo przeciąć nożem. Miąższ owoców ma kolor od żółtego do ciemnopomarańczowego. W ich środku znajdują się pestki o jasno-brązowym odcieniu. Owoce mają smak terpentynowy, słodki lub lekko gorzki. Nasiona afrykańskiego mango klasyfikowane jako nasiona oleiste. To właśnie one są prawdziwym bogactwem witamin i minerałów. Skład chemiczny african mango różni się znacząco od innych odmian tego owocu. Znajdziesz w nim głównie kwasy elagowe, ellagitaniny i glikozydy flawonolowe oraz 18 aminokwasów. Nasiona zawierają 3% wilgotności, 8% białka surowego, 66% tłuszczu surowego, 2% popiołu mineralnego, 10% włókna surowego i 11% węglowodanów. Znajdziesz w nich również śladowe ilości tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Nasiona african mango są dobrym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminy i minerały, takie jak: wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo . Natomiast w miąższu afrykańskiego mango znajduje się najwięcej wapnia oraz witamin: A, C i E. Najwięcej wartości odżywczych mają pestki arifcan mango. I to właśnie z nich najczęściej pozyskuje się ekstrakt, który pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami. Jednak mieszkańcy Afryki równie chętnie spożywają ten słodki owoc z uwagi na jego pobudzające działanie. Zawarte w nim związki chemiczne (m.in. leptyna) regulują procesy energetyczne w organizmie. Właściwości afrykańskiego mango pozwalają regulować procesy hormonalne, które odpowiedzialne są m.in. za metabolizm tłuszczów czy łaknienie. Z kolei zawartość licznych witamin (A, B6, C, E oraz K) i minerałów może się przyczynić do polepszenia ogólnego stanu zdrowia i kondycji psychicznej . Irvinga Gabonensis ma działanie neutralizujące wolne rodniki, dzięki czemu chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem się.
Źródło: