Przepis na szaszłyk...
 
Notifications
Clear all

Przepis na szaszłyki wegetariańskie w dwóch wariantach


Scarpehogan
(@orgasm-control)
Member Admin
Dołączył: 6 lat temu
Posty: 424
Topic starter  

Oto dwa warianty przepisów na szaszłyki wegetariańskie, które można łatwo przygotować:

 

Wariant 1: Szaszłyki warzywne

Składniki:

  • 1 papryka czerwona, pokrojona na kawałki
  • 1 papryka żółta, pokrojona na kawałki
  • 1 cukinia, pokrojona na plastry
  • 1 cebula, pokrojona na kawałki
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • Marynata: mieszanka oliwy z oliwek, soku z cytryny, ziół prowansalskich, soli i pieprzu do smaku

Instrukcje:

  1. Przygotuj marynatę, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz w misce.

  2. Pokrój warzywa na kawałki.

  3. Nakładaj warzywa na metalowe lub drewniane szpikulce do szaszłyków, naprzemiennie zmieniając ich kolejność, tak by każdy szaszłyk miał różnorodne składniki.

  4. Umieść przygotowane szaszłyki w płytkim naczyniu i polej je marynatą. Pozostaw na około 30 minut, aby składniki się nasączyły.

  5. Griluj szaszłyki na grillu lub smaż na patelni grillowej przez około 10-15 minut, od czasu do czasu obracając, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.

  6. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami, np. sosem jogurtowym lub pieczywem.

 

Wariant 2: Szaszłyki z tofu i warzywami

Składniki:

  • 250g tofu, pokrojonego na kawałki
  • 1 papryka czerwona, pokrojona na kawałki
  • 1 cukinia, pokrojona na plastry
  • 1 cebula, pokrojona na kawałki
  • Marynata: mieszanka sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku w proszku, imbira w proszku, syropu klonowego lub miodu, soli i pieprzu do smaku

Instrukcje:

  1. Przygotuj marynatę, mieszając sos sojowy, olej sezamowy, czosnek w proszku, imbir w proszku, syrop klonowy lub miód, sól i pieprz w misce.

  2. Pokrój tofu i warzywa na kawałki.

  3. Namaczaj kawałki tofu w marynacie przez około 20-30 minut.

  4. Nakładaj tofu i warzywa na szpikulce do szaszłyków, naprzemiennie zmieniając ich kolejność.

  5. Grilluj szaszłyki na grillu lub smaż na patelni grillowej przez około 10-15 minut, aż tofu będzie chrupiące, a warzywa miękkie i lekko zrumienione.

  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub sosem.

Te dwa warianty szaszłyków wegetariańskich są smacznymi i zdrowymi propozycjami dla osób preferujących dania bezmięsne. Możesz dostosować składniki i przyprawy do własnych upodobań smakowych. Smacznego!

 

Źródło:

http://www.garnek.pl/mirenko/37167821/szaszlyki-weganskie


Cytat
Share:
Scarpehogan