Przepis na sałatkę ...
 
Notifications
Clear all

Przepis na sałatkę z rukolą i burakiem - dwa warianty


Scarpehogan
(@orgasm-control)
Member Admin
Dołączył: 6 lat temu
Posty: 424
Topic starter  

Oto dwa warianty sałatki z rukolą i burakiem:

 

Wariant 1: Sałatka z pieczonym burakiem i rukolą z serem kozim

Składniki:

  • 2 duże buraki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 4 szklanki świeżej rukoli
  • 100 g sera koziego, pokrojonego w kostkę
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj pokrojone w kostkę buraki z 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Rozłóż buraki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 25-30 minut, aż buraki będą miękkie i lekko zrumienione.

  2. W większej misce wymieszaj upieczony burak z rukolą, serem kozim i posiekanymi orzechami włoskimi.

  3. Skrop sałatkę octem balsamicznym i pozostałą oliwą z oliwek. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  4. Przed podaniem, dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku. Możesz także dodać więcej octu balsamicznego lub oliwy z oliwek według preferencji smakowych.

 

Wariant 2: Sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i orzechami włoskimi z dressingiem miodowo-musztardowym

Składniki:

  • 3 duże buraki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 4 szklanki rukoli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych

Dressing miodowo-musztardowy:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wymieszaj pokrojone w plasterki buraki z 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Rozłóż buraki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20-25 minut, aż buraki staną się miękkie i lekko zrumienione.

  2. W większej misce wymieszaj upieczone buraki z rukolą i posiekanymi orzechami włoskimi.

  3. Przygotuj dressing: W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, ocet jabłkowy (lub sok z cytryny), miód, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  4. Skrop sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  5. Przed podaniem dopraw sałatkę solą i pieprzem, jeśli to konieczne, i udekoruj dodatkowymi orzechami włoskimi.

Obie te sałatki są pełne smaku, kolorów i zdrowych składników. Możesz dostosować ilość składników lub dressingów według swoich preferencji smakowych. Smacznego!

 

Źródło:

http://www.garnek.pl/mirenko/37167777/salatka-z-rukola-i-burakiem


Cytat
Share:
Scarpehogan